Чому насправді падає гривня та яким буде курс до кінця року?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Борис Кушнірукекономічний експерт

Девальвація гривні останніми місяцями не пов'язана із сезонним чинником, а до кінця 2018 року гривня подешевшає щонайменше до 30 гривень за долар.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Економіст зазначив, що падіння гривні не пов’язане із сезонним фактором, як нас намагається переконати керівництво країни. Відновлений план штучної девальвації гривні, яка була запланована Кабміном і Нацбанком.

Цей план прописаний у держбюджеті, де так званий середньорічний курс гривні закладений на рівні 29,3 гривні за долар, а курс на кінець року – 30,1 гривні за долар, констатував він.

«Ось від цього вони відштовхуються. Тобто до кінця 2018 року долар коштуватиме щонайменше 30 гривень. Але якщо цьогоріч ми не отримаємо траншу МВФ і пов'язаних із ним грошей ЄС, то можлива й серйозніша девальвація гривні. Основні надходження до бюджету в нас ідуть завдяки інфляційному ефекту», – пояснив Новак.

За його словами, у влади немає жодної економічної стратегії.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Експерт звернув увагу, що з коментарів НБУ це очевидно. Прийшла весна – гривня падає, тому що сезон, настала осінь – те ж саме, випав сніг – аналогічно.

«Вони можуть запевняти нас у чому завгодно, але довіри, на жаль, немає. Потрібно розуміти, що девальвація гривні – це падіння рівня доходів. А паралельно ще зростають тарифи. Також на курс впливає й необхідність повертати кредити», – уточнив він.

Курс гривні формується залежно від загального валютного балансу, додав фахівець.

«Але для цього й існують уряд та НБУ, щоб вести економічну політику, а не просто плисти за течією економічних подій. Поки в нас стратегії немає. Навіть усередині Кабміну кожне міністерство що хоче, те й робить. Така ж ситуація й у Нацбанку», – резюмував Андрій Новак.

Своєю чергою економіст Борис Кушнірук у коментарі «Слову і Ділу» висловив застереження, що з панічними оцінками курсу потрібно бути обережними. Так, наприклад, курс 40 гривень за долар – це найгірший з усіх можливих сценаріїв.

Також він зазначив, що якщо брати за показником паритету купівельної спроможності, то гривня зараз недооцінена.

За його словами, це наслідок невдалої структури експорту, переважно сировинного, який залежить від сировинних експортерів.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 5 років – у матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: