Вбивство Захарченка: чого чекати від РФ на Донбасі далі

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Мало що зміниться після ліквідації Захарченка. До виборів нічого на Донбасі не зміниться. Можливе певне загострення, але більше для демонстрації того, що щось відбувається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, оцінюючи заяву Кремля про підвищення напруженості на Донбасі після смерті Захарченка.

На його думку, загострення якщо й буде, то більш орієнтоване на місцеве населення.

«Мститися РФ не буде. Вся активізація на фронті для місцевого населення, щоб підняти легітимність нового ставленика Кремля. Що б не відбувалося на Донбасі зараз – бої, затримання, кримінальні справи, комендантська година – це все те ж саме, що відбувалося в СРСР у 30-ті роки. Завдання – терором підтримувати страх і лояльність населення», – зазначив Горбенко.

Поставлять Захарченка №2, який так само виконуватиме завдання, додав він.

Щодо Мінських угод, то Захарченко підписувався не як особа, а як так званий очільник «ДНР», а тепер просто буде новий ватажок, підкреслив експерт.

«Угоди все одно як ігнорували, так і ігноруватимуть», – уточнив він.

На його думку, нічого особливо не зміниться, як і в «ЛНР», адже вони рівні.

Що «ЛНР», що «ДНР» – частини однієї й тієї ж терористичної організації, що створена й підтримується РФ. Коли прибрали Бен Ладена, хіба змінилася організація? А тут ще й маріонетку змінили.

Далі, можливо, будуть заяви про переговори, але вже не з цією владою, припустив експерт.

«Ця влада прекрасно розуміє, що відбувається. Більш-менш мирні комунікації щодо Донбасу можливі після виборів. Та й те, якщо завершаться перемогою когось лояльного до Москви, наприклад, Тимошенко чи Бойко», – пояснив він.

Зараз від того, що одну маріонетку змінили на іншу, різниці в управлінні не буде. Діяти може лише РФ, але не«ДНР».

«Замість ватажка у військовій формі прийде ватажок у цивільній формі. Був хтось на кшталт вояки, прийде хтось на кшталт парламентера-дипломата, який уже буде не у формі, а в піджаку. В цьому суть всієї рокіровки», – резюмував Андрій Горбенко

Тим часом у Кремлі назвали вбивство бойовика провокацією й пригрозили підвищеною напруженістю на Донбасі. У МЗС України спростували всі звинувачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: