Порошенко пояснив Раді пропозиції щодо Конституції

Читать на русском
Президент України планує звернутися до Верховної Ради зі щорічним посланням до кінця вересня.

Президент Петро Порошенко в понеділок, 3 вересня, на зустрічі з керівництвом Верховної Ради і представниками парламентських фракцій озвучив статті Конституції, до яких пропонує ВР внести зміни.

Про це пише «Слово і Діло».

«Вносяться зміни у 85-у статтю Конституції, де ми говоримо про прийняття основних принципів у зовнішній політиці, де Верховна Рада підтримує і реалізує євроатлантичний курс. Вносяться зміни у 102-у статтю Конституції, де такі ж зобов'язання щодо забезпечення європейського руху бере на себе президент, і 118-у стаття, де уряд забезпечує виконання подальших змін», - сказав Порошенко.

Він продовжив, що в перехідних положеннях чітко фіксується вилучення норми, на підставі якої в Україні перебував Чорноморський флот - конституційних підстав після прийняття цих конституційних змін для цього не буде.

«Дуже просив би, щоб ці проекти якнайшвидше були розглянуті, включені до порядку денного і направлені в Конституційний суд, щоб робити ті рухи, ті зміни, які були прийняті після Революції гідності, і не допустити реваншу», - підкреслив президент.

Також Порошенко запропонував до 30 вересня повідомити Росію про припинення договору про дружбу і співробітництво.

«Я планую найближчим часом з цього приводу, після внесення пропозицій Міністерством закордонних справ, провести засідання РНБО і терміном до 30 вересня направити зі своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії зазначеної угоди. Це не вимагає голосування в парламенті, але, безумовно, я б хотів провести з цього приводу відповідні консультації, щоб врахувати позицію, думку парламенту», - заявив Порошенко.

Порошенко уточнив, що договір про дружбу не розривається, а припиняє свою дію у зв'язку з непродовженням.

Також президент заявив, що найближчим часом конституційна комісія скличе засідання для розгляду проекту змін до Конституції щодо кримськотатарської автономії.

Окрім того, глава держави повідомив, що планує у вересні звернутися до Верховної Ради зі щорічною відозвою про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Раніше стало відомо, що Порошенко зареєстрував у парламенті проект змін до Конституції щодо прагнення до інтеграції України в НАТО і Європейський Союз.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: