Як домогтися компенсації за затримання українських суден РФ?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

На превеликий жаль, наші можливості обмежені. Це викликано тим, що в України немає як такого флоту, особливо в Азовському морі.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, передає «Слово і Діло».

«Ніхто раніше не думав, що дійде до такої ситуації. А основну частину свого Чорноморського флоту Україна втратила під час анексії Криму. Тому симетричну відповідь на дії Росії Україна не може дати просто технічно. Потрібні роки, десятки років для досягнення паритету у військовій сфері», – зазначив Леонов.

З іншого боку, ми бачимо, що Україна дійсно намагається діяти асиметрично, додав він.

По-перше, це військові навчання, це нарощування свого потенціалу в артилерії та в ракетних військах, що можуть дуже ефективно протидіяти намаганням Росії висадити десант і тиснути на береговій лінії, уточнив експерт.

Щодо затримання суден, то, на його думку, це частина гібридної війни, яка спрямована на підрив економічного потенціалу України, особливо портів Маріуполя та Бердянська.

Україна вже подала позови проти Росії про порушення морської конвенції, в тому числі щодо будівлі Керченського мосту. Конструкція Керченського мосту обмежує кількість суден. Очевидно, Україна вимагатиме й грошової компенсації, підкреслив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Але є одне «але». Ми знаємо, що міжнародні суди тягнуться достатньо довго. Тому тут потрібно підключати своїх союзників. Дуже знаковою є заява Державного департаменту США, оскільки важливо, що на цю проблему звернули увагу у Вашингтоні. Очевидно, що Україна самотужки не зможе впоратися з цією проблемою», – пояснив політолог.

На його переконання, потрібно підключати Європейський Союз, інші країни. Наприклад, Туреччина також потерпає від незаконних дій Росії, наголосив Леонов.

Нагадаємо, в ніч на суботу, 1 вересня, берегова охорона ФСБ РФ затримала на шляху з Маріуполя поблизу Бердянська український балкер Amadore.

Раніше президент України Петро Порошенко не виключив, що Росія може атакувати Маріуполь із моря. При цьому ще 8 вересня 2014 року він пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що в України достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: