Запуск єдиного реєстру: як перевірятимуть субсидіантів

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Єдиний реєстр зможе кардинально змінити ситуацію. Питання лише в тому, що зараз у реєстрі є неповна інформація. Крім того, не завжди, наприклад, вказана та адреса, за якою мешкає особа. Тобто реєстр потрібно ще чистити й наповнювати. Однак це більш технічна робота.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергоефективності Тетяна Бойко, оцінюючи запуск єдиного реєстру субсидій.

«Реєстр, як будь-яка тестова система, не може відразу працювати ідеально. Раніше все збиралося вручну. Тепер потрібно хоча б кілька місяців, щоб усе звести до купи, щоб реєстр синхронізувався з іншими. Можна буде все дізнатися про людину, починаючи з її родичів, майна, доходів», – зазначила Бойко.

Ідея така, щоб зараз цей реєстр синхронізувати з усіма іншими, уточнила експерт.

За її словами, технічно поки не все ідеально, але за деякий час це дасть результат. Однак звести всі реєстри – це питання політичне, а не технічне.

«А виправити ситуацію, що забита не та інформація, яка є фактичною, за півроку можливо», – додала вона.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

Тепер для перевірок буде ключовим цей реєстр, підкреслила фахівець.

«Чи будуть вибіркові перевірки? Можливо, але ключове – це реєстр, а не те, що десь хтось сказав чи подав запит», – пояснила вона.

«Усе можна побачити в реєстрі. Від цього відштовхуватимуться органи соцзахисту. Не згоден із чимось? Маєш право написати заяву, прийде комісія, перевірить. Все вирішується. Адже, наприклад, є люди, які не проживають за місцем реєстрації. Це член сім’ї, але не проживає. Комісія прийде, перевірить. Однак первинним для верифікації буде реєстр», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, 19 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що з травня 2018 року реєстр субсидіантів стане публічним, однак запуск відбувся наприкінці серпня.

Які теми хвилюють Реву – в нашому огляді.

Повне інтерв’ю міністра «Слову і Ділу» читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: