Чому прибрали Захарченка та ким його замінять?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Тривалий час ширилися чутки про те, що Захарченка замінять. У Кремлі вирішили замінити його таким чином, мабуть. Кадрова політика в них саме така, що цілком передбачувано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи вбивство ватажка бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка.

«Активна фаза війни завершилася, формат Мінська себе вичерпав. Тепер Кремлю потрібна нова маріонетка, яка буде не воювати, а домовлятися. А домовлятися доведеться про те, щоб Донбас був частиною України, але абсолютно контрольованою. Основне завдання – залежність України від Кремля. Нічого нового», – зазначив Горбенко.

За його словами, Захарченко не був для цього призначений. Його роль – так званий військовий «міністр» у формі, але тимчасовий.

Експерт висловив думку, що після смерті та «воскресіння» Бабченка, враховуючи, що похорон був у закритому форматі, не виключено, що через багато років десь на якомусь фото спливе Захарченко.

Напевно, всі, хто мав справу з Москвою, розуміли свої перспективи на майбутнє.

«Який сенс управляти некерованою територією із постійною загрозою для життя, для того, щоб наприкінці гарантовано закінчити, як Гіві та Моторола? Принцип простий: відпрацював – наступний», – підкреслив політолог.

Замість ватажка у військовій формі прийде ватажок у цивільній формі. Був хтось на кшталт вояки, прийде хтось на кшталт парламентера-дипломата, який уже буде не у формі, а в піджаку. В цьому суть рокіровки.

«Версії про те, що Захарченко багато вкрав, але це особливо нікого не хвилює. Кримінальні розбірки? Ну то Захарченко все одно був важливим для Кремля, і якщо гіпотетично хтось із місцевих вбиває його, щоб обійняти посаду, це має бути затверджено з Кремлем. Кремлю це не потрібно. Отже, ніхто цього не робитиме, інакше РФ одразу ж вживе заходів проти цих людей. Якби це були розбірки, була б черга смертей. Цього немає, що ще раз відкидає таку версію», – пояснив експерт.

Те, що до вбивства причетні українські спецслужби, також сумнівно, адже нам немає сенсу вплутуватися, наголосив він.

Якби Путіна не стало, тоді так, може, й Україна, а так лише Захарченко, який не є суб'єктом і не ухвалює жодних рішень.

МЗС відповіло на звинувачення Росії у вбивстві ЗахарченкаВбивство Захарченка. Реакція МЗС Росії видає спроби прикрити маріонеток, яких підтримує Кремль, вважають в українському відомстві.

За його словами, політичне вбивство – це частина політичного процесу. Вбивати людину, яка нічого не означає, безглуздо, має бути якийсь меседж.

«Який меседж ми б надіслали РФ, убивши Захарченка? Що ми обрізали ниточки до вашої маріонетки? Ну то поставлять нову маріонетку? Що наші спецслужби стали такими сильними? Ну то мали б виконуватися якісь вимоги України після ліквідація бойовика, а після цього РФ побачила б, на що ми здатні й пішла на наші вимоги. Ми нічого не вимагали, все було інакше», – уточнив експерт.

«Ліквідація потрібна РФ для того, щоб замінити «вояку» на такого собі «дипломата». Ідеальний кінець «вояки» – показове вбивство. Все драматично й за сценарієм», – резюмував Андрій Горбенко.

Тим часом у Кремлі назвали вбивство бойовика провокацією й пригрозили підвищеною напруженістю на Донбасі. У МЗС України спростували всі звинувачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: