Бензин дорожчає: чому та що буде з цінами восени

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Основний фактор подорожчання бензину – девальвація гривні. Закупівля йде у валюті, але насправді зараз очевидно, що трейдери страхуються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи підвищення вартості бензину за кілька днів на 60 копійок.

«Зараз підвищення ще не мало бути. Очевидно, трейдери страхуються, тому що є свої запаси. Три основні сегменти – це імпорт, який вони привезли, є запас, який перебуває в дорозі, але він уже оплачений і все одно приїде й матиме попередню ціну, а також запас, який перебуває на нафтобазах виробника», – зазначив Корольчук.

Він уточнив, що ці три сегменти дають час – до чотирьох тижнів максимум, два тижні мінімум, щоб ціни не підвищували.

На його думку, зараз частково це крок, який дозволяє заробити мережам. Це приватний бізнес, який розрахований на прибуток у першу чергу.

«Нафта коливається в коридорі 75 за барель. Ідуть коливання, але нафта поки не відіграє ключової ролі. Проте є припущення, що надалі буде тенденція до зростання. Цей фактор також впливатиме, але на сьогодні ключовий фактор – долар», – пояснив експерт.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

Попри девальвацію, подорожчання бензину не зовсім обґрунтоване, точніше, воно не мало бути відразу, додав він.

«Якщо курс був 27 гривень за долар, а став 28 гривень за долар, то ця гривня дає до 50 копійок зростання в середньому на пальне. Проте в різних АЗС по-різному, в кожного свої економічні розрахунки», – констатував енергетик.

За його словами, восени буде тенденція до зростання цін, оскільки й нафта підтягуватиметься в ціні, і МВФ багато чого визначатиме, а це позначиться на курсі, відповідно, далі ланцюжок.

«Поки на долар впливає лише внутрішня ситуація. Нас чекають переговори щодо газу, наприклад», – підкреслив він.

На ринку нафти поки спокійно, але тренд такий, що спекулянти повернулися на ринок, на біржі, наголосив фахівець.

«Відповідно, з’являються спекулятивні закупівлі нафти, що підштовхує звичайних покупців робити відповідні кроки. Грубо кажучи, щоб завтра не купити по 80, сьогодні візьму по 77 за барель. Це також штовхатиме ціну вгору», – пояснив він.

«Зараз ці моменти не критичні, але загалом заданий тренд такий. До кінця року буде десь 80 доларів за барель, що впливатиме на нафтопродукти в Україні», – резюмував Юрій Корольчук.

Динаміку цін на бензин за роки незалежності можна переглянути за посиланням.

Також раніше «Слово і Діло» проаналізувало сезонні коливання курсу гривні за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: