Новий політичний сезон. Чого чекати восени в парламенті?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Народні депутати пішли на канікули, залишивши величезну кількість невирішених питань і невиконаних обіцянок. Так, зокрема, спікер Ради Андрій Парубій запевняв, що найперше, чим займеться Рада після сезону відпусток, буде Виборчий кодекс та оновлення ЦВК. Також парламент має розглянути законопроекти, які імплементують закон про національну безпеку в частині діяльності Служби безпеки України та розвідки. Крім того, вже в перші дні вересня мають намір знову вийти на мітинги так звані «євробляхери». Крім усього іншого, вже 6 вересня до Києва прибуде місія МВФ. Судячи з усього, під час дев’ятої сесії парламентарям таки доведеться закрити газове питання, як і низку інших завдань, адже це остання передвиборча осінь.

Політтехнолог Валентин Войтков зазначив, що вся робота цього року диктуватиметься логікою передвиборчої боротьби.

Він припустив, що вже незабаром ми побачимо спробу громадського сектора, активістів дотиснути виборчу реформу.

Експерт додав, що вже на початок вересня заплановані мітинги під ВР із вимогою ухвалити виборчі зміни, змінити систему на пропорційну з відкритими списками.

«Громадськість і донорські організації намагатимуться нав’язати власний порядок денний, розуміючи, що до дедлайну часу небагато. Тому або зміни будуть ухвалені в найближчі місяць-два, або взагалі не будуть ухвалені. Відповідно, вибори в 2019 році проходитимуть за старою виборчою системою», – наголосив Войтков.

З іншого боку, ключові політичні гравці, які сьогодні представлені у ВР, використовуватимуть трибуну й роботу в комітетах, щоб продемонструвати власну ефективність та відпрацювати якісь нові ідеї, уточнив він

Політики робитимуть усе, щоб переконати виборців голосувати за них на президентських виборах. Всі політичні сили (під питанням поки лише «Самопоміч») делегуватимуть власних кандидатів на вибори президента. Очікуємо на парад обіцянок, заяв та ідей.

Інший момент, за його словами, пов'язаний із продовженням особливого статусу Донбасу, зобов’язаннями, які ми брали за Мінськими угодами.

Експерт не виключив, що це стане приводом для поляризації думок у ВР, дискусій та конфліктів, адже питання вкрай важливе. Згідно із соцопитуваннями, питання війни на Донбасі та миру – номер один серед запитів населення.

«Різні думки, що робити. БПП та НФ мають свою позицію, «Самопоміч» – свою, а «Батьківщина» – свою. Тому щодо Донбасу можливі дискусії», – пояснив Войтков.

Кандидат Вовочка. Колонка Леоніда ШвецяВолодимир Зеленський цілком може стати одним із кандидатів на виборах президента України, вважає Леонід Швець.

Він виокремив кілька основних тенденцій дев’ятої сесії: спроба громадськості нав’язати свій порядок денний, використання трибуни для популістських заяв, вирішення конфлікту на Донбасі та виконання вимог наших донорів та кредиторів.

«Це те, що пов’язано з імплементацією та зміною законодавчих норм заради співпраці з МВФ. Можливо, продовжиться робота щодо антикорупційної інфраструктури», – акцентував політтехнолог.

Однак ефективність роботи, скоріш за все, буде ще нижчою, ніж раніше, підкреслив він.

«Це закономірно. Ми вже фактично на етапі передвиборчих перегонів. Наразі, оскільки в потрібний час не була проведена реформа парламенту, ми можемо стати свідками законодавчого спаму депутатів. Настає період політичної турбулентності», – резюмував Валентин Войтков.

Чим займалися нардепи в останній тиждень VIII сесії – за посиланням.

Відзначимо, аналітики порталу з'ясували, хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: