Скільки іноземних інвестицій надійшло в Україну в 2010-2018 роках

Читать на русском

Залучати інвестиції в економіку держави, звичайно ж, вигідніше, ніж брати кредити. Однак все ті ж, звичні для України фактори, такі як корупція, нестабільність валюти й гальмування реформ, відлякують іноземних інвесторів. Минулого року приплив прямих іноземних інвестицій впав більш ніж удвічі порівняно з 2016-м. Цього року ситуація вже трохи покращилася, Україна навіть піднялася в рейтингу інвестиційної привабливості країн світу. Крім того, Верховна Рада ухвалила законопроект, що спрощує залучення іноземних інвестицій. Сьогодні «Слово і Діло» проаналізувало, як в Україну вкладали гроші останні вісім років.

За останні вісім років пік вкладення в Україну іноземних інвестицій припав на 2011 рік, коли вливання в економіку склали більш ніж 6 млрд доларів. Протягом останніх чотирьох років розмір інвестицій в Україну не наблизився до цієї позначки.

Іноземні інвестиції в Україні: скільки за 7 років вклали в економікуПрямі іноземні інвестиції в Україну минулого року склали 1 мільярд 817,2 мільйона гривень. Це на 57,5 відсотків менше, ніж у 2016-му.

Логічне падіння кількості іноземних вкладень відбулося в 2014 році, коли почалася війна на Донбасі, а політична ситуація в країні була вкрай нестабільною. Тоді в економіку України надійшло лише 2,5 млрд доларів – на 55% менше, ніж у 2013 році. Однак уже наступного року в нашу країну «повірили», обсяг інвестицій склав 3,8 млрд доларів – удвічі більше, ніж роком раніше. Трохи зріс ще приплив іноземних вкладень у 2016 році, і ось минулого року відбулося серйозне падіння. За перші півроку 2018-го приплив іноземних інвестицій в Україну склав 1,3 млрд доларів.

За останні два роки іноземні інвестори найбільше вкладали у фінансову та страхову діяльність, а також оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспорту. Цього року інвестиції прийшли й у сферу наукової й технічної діяльності.

Росія, як це не здається дивним, вклала в економіку України більше за всіх коштів, цього року її інвестиції склали 34,6% від усього обсягу. Вкладають кошти також Кіпр, Нідерланди, Австрія, Польща, Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія та Угорщина. Щоправда, останні три країни в 2018-му ще в Україну не інвестували.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що заважало припливу інвестицій в Україну минулого року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: