Суд закрив провадження щодо моряків судна «Норд»

Читать на русском
Водночас прокуратура АР Крим повідомила, що завершене досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою капітана судна Норд.

Екіпаж затриманого в Азовському морі російського судна «Норд» не понесе адміністративної відповідальності за незаконне перетинання кордону України, оскільки сплив термін розгляду справи в суді й прикордонники не можуть оскаржити це рішення.

Про це написав у Facebook помічник голови Державної прикордонної служби України, прес-секретар Олег Слободян, пише «Слово і Діло».

Що відбувається в Азовському морі та чи є загроза вторгнення РФ?У травні РФ видала припис про заборону входу суден у води Азовського моря в районі Бердянська та Маріуполя до 23 травня. Про подальший перебіг подій розповіли експерти.

«Таким чином, 23 липня в зв'язку із закінченням тримісячного терміну притягнення осіб до відповідальності суд закрив справи, оскільки за цих обставин не вбачається можливість притягнення осіб до відповідальності», – заявив Слободян.

Він також заявив, що громадяни України, члени екіпажу судна «Норд» (громадянство України підтверджено під час судового розгляду), можуть у будь-який час повернутися до місця постійного проживання, на тимчасово окупований півострів Крим.

Водночас прокуратура АР Крим повідомила, що завершене досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою капітана судна «Норд». Йому повідомили про завершення досудового розслідування в кримінальному провадженні за підозрою його в незаконному рибному промислі та порушенні порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ст. 249, ст. 332-1 КК України).

Після ознайомлення підозрюваного та його захисників із матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде серований до Апеляційного суду Києва для визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.

Нагадаємо, 25 березня 2018 року Державна прикордонна служба України затримала в Азовському морі судно «Норд» під прапором Росії, яке було зареєстроване в анексованому Криму. На борту перебували 10 осіб. У всіх них були паспорти громадян Росії, видані в Керчі. Судно порушило порядок виїзду з окупованої території України. Його відконвоювали до Бердянська. Пізніше суд заарештував судно.

6 квітня Херсонський міський суд узяв під варту до 31 травня капітана керченського судна «Норд» Володимира Горбенка з правом внесення 35 240 гривень застави. Пізніше адвокат повідомив, що за моряка внесли заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: