У Румунії планують збудувати газопровід в Україну

Читать на русском
Румунська сторона розглядає можливість будівництва ще одного інтерконнектора, що зв'язує країну з Україною.

Оператор газотранспортної системи Румунії Transgaz розглядає можливість будівництва ще одного інтерконектора, що зв'язує країну з Україною.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в звіті компанії, передає «Інтерфакс-Україна».

Зазначається, що це може розглядатися як пошук альтернатив трубопроводу Болгарія-Румунія-Угорщина-Австрія (BRUA) для експорту газу з родовищ Чорного моря.

Згідно зі звітом, трубопровід проходитиме між Гереешть в північно-східній Румунії та Серетом на кордоні з Україною. План також передбачає будівництво транскордонної станції обліку газу і розширення компресорних станцій Онешть і Гереешть. Проект оцінюють у €125 млн.

При цьому проект перебуває на ранній стадії й пропускна здатність інтерконектора поки не визначена. Для цього Transgaz планує провести техніко-економічне дослідження в 2018-2019 роках та інженерні роботи в 2019-2020 роках.

Передбачається, що контракти на закупівлю матеріалів і робіт будуть укладені в 2021 році, будівництво пройде між 2022 і 2024 роками, а запуск можливий у 2025 році.

Румунія задовольняє за рахунок внутрішніх ресурсів 90% своїх потреб у газі, які становлять 12 млрд куб. м на рік, покриваючи дефіцит імпортом із Росії. Але нещодавні відкриття в Чорному морі свідчать про те, що країна може подвоїти свій рівень виробництва протягом 20 років.

Румунія та Україна вже мають план, що дозволяє Києву отримати доступ до румунського газу через фізичний проект реверсу уздовж Трансбалканського трубопроводу, який наразі використовується Росією для відправки свого газу до Болгарії та Туреччини через Україну й Румунію.

«Нафтогаз України» раніше вказував, що проект реверсу дозволить вивести на український ринок до 5 млрд куб. м газу, включаючи ресурси Чорного моря.

Нагадаємо, Німеччина висунула Україні умову щодо транзиту газу.

А Молдова відмовилася продовжувати контракт із «Газпромом».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: