Молдова відмовилася продовжувати контракт із «Газпромом»

Читать на русском
Уряд Молдови не планує укладати з російським монополістом – компанією Газпром новий договір на поставку газу в республіку.

Уряд Молдови не планує укладати з російським монополістом – компанією «Газпром» новий договір на поставку газу в республіку.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр економіки і інфраструктури Молдови Кирило Габурич, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«Чинний договір було неодноразово продовжено. Він діє до кінця 2019 року. Тому ми поки що не проводитимемо переговорів про підписання нового договору з «Газпромом», - сказав він в інтерв'ю одному з молдавських телеканалів.

Кирило Габурич також зазначив, що наприкінці серпня розпочнеться будівництво газопроводу Кишинів-Унгени, що зв'яже молдовську газову систему із румунською. Уряд Молдови вважає, що це надасть моливість налагодити альтернативні поставки газу з Румунії.

«Доки не буде здано в експлуатацію газопровід Кишинів-Унгени, уряд Молдови не проводитиме переговорів про укладення нового контракту на поставку природного газу з російським концерном «Газпром». Ми дуже хочемо, щоб у нас якомога швидше був доступний альтернативний газ. Тоді з'явиться конкуренція, і всі будуть боротися за нас як за клієнта. І ті, й інші пропонуватимуть нам кращі ціни. Ті, хто займається продажем, знають, що потрібно робити для того, щоб клієнт купував саме у тебе. І тоді у нас будуть розв'язані руки, і ми знатимемо, як проводити подальші переговори, щоб отримати найвигідніші умови», - сказав Кирило Габуріч.

Зараз Молдова купує газ у «Газпрому» за договором, що було підписано в 2008 році. Щорічно договір продовжується, його положення залишаються в силі. Згідно з умовами, ціна розраховується щокварталу, залежно від ціни нафти на світових ринках. Нинішня угода на поставку до Молдови газу діє до 31 грудня 2019 року.

Будівництво газопроводу Унгени-Кишинів заплановано розпочати до кінця серпня і завершити протягом 10 місяців. Будівництво газопроводу надасть можливість завершити проект зв'язки газотранспортних систем Молдови та Румунії, на першому етапі якого був побудований газопровід Ясси-Унгени.

Газопровід Унгени-Кишинів будуватиме компанія Eurotransgaz, заснована румунською компанією Transgaz, переможець конкурсу з приватизації молдовського держпідприємства Vestmoldtransgaz. Eurotransgaz підтвердила свій намір побудувати газопровід і інвестувати до €93 млн. Протяжність газопроводу Унгени-Кишинів становитиме близько 120 км, ним можна буде імпортувати 1,5 млрд куб. м газу, що повністю покриває потреби в паливі Молдови без Придністров'я.

Нагадаємо, у Німеччині дозволили будувати відгалуження Nord Stream 2.

Також нагадаємо, що 14 серпня в Росії видали всі дозволи для будівництва «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: