Чому Україна має відмовитися від політичних контактів із владою Білорусі

Читать на русском
Богдан Яременко
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Затримали принаймні 5 журналістів різних видань. Звичайно, під надуманими приводами. Звичайно, як засіб тиску на залишки свободи, думки й мислення в сусідній країні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Сталінізм, гітлеризм, деспотизм – називайте як хочете, всі означення будуть правильними. З точки зору політичних прав і свободи слова, Білорусь перетворилася на концтабір», – констатував Яременко.

У Києві саме зібралися на нараду керівники всіх дипломатичних установ України – вершки української дипломатії, зазначив він.

На його переконання, особливо в цей час українська дипломатія не має права проігнорувати чи обійти увагою чергове цинічне й шокуюче порушення прав людини та тиск на свободу слова в Білорусі.

«Однією з форм реакції має бути відмова від політичних контактів із білоруською владою на всіх рівнях до повного відновлення «статус кво», – уточнив експерт.

У Білорусі затримали журналістів порталу Realt.byУ Білорусі затримали трьох журналістів і головного редактора порталу Realt.by у справі про незаконний доступ до платної інформації державного агентства БелТА.

«Сподіваюся, що поважні збори дипломатів не стануть причиною для МЗС України не займатися зовнішньою політикою», – додав він.

Своєю чергою експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко раніше зазначив, що Білорусь перебуває в одному просторі з РФ – митному, прикордонному, а спецслужби РФ там працюють, як у себе вдома.

«Розраховувати на те, що Білорусь буде самостійним гравцем, не варто. Вони залежні від РФ, перебувають на одному майданчику, під одними органами, які ними керують. Політика Кремля там трансформується, а заперечувати їй Білорусь не може», – констатував Павліченко.

На його переконання, для України Білорусь є настільки ж небезпечною територією, як і РФ.

Тим часом у Раді Європи висловили стурбованість арештами журналістів у Білорусі й закликали до швидкого та прозорого розслідування.

Як повідомлялося раніше, вранці 7 серпня в Білорусі затримали журналістів у справі про незаконний доступ до новин держагентства БелТА. Правоохоронці підозрюють у цьому посадових осіб «БелаПАН», «ТутБай Медіа» та видавничого дому «Білоруська наука». Затримали принаймні 5 журналістів цих видань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: