У МЗС України прокоментували розірвання Договору про дружбу з РФ

Читать на русском
У МЗС України заявили, що жодне положення Договору про кордон не робить його залежним від дії Договору про дружбу.

Заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль та радник міністра закордонних справ України Тарас Качка заявили, що розірвання Договору про дружбу з РФ не позначиться на врегулюванні кордону.

Про це повідомляє «Слово і Діло», передає ZN.UA.

За словами представників МЗС, в питаннях кордонів Договір про дружбу - лише один з елементів.

Преамбула документа про дружбу посилається на Договір між Українською РСР і РРФСР від 19 листопада 1990 року, в якому сторони визначили свої кордони і який пізніше був підтверджений Дагомиською угодою між Україною і Російською Федерацією про подальший розвиток міждержавних відносин.

Україна збирається вийти із СНД: реакція соцмережУкраїна планує вийти із СНД, а також призупинити деякі статті договору про дружбу з Росією.

«Пізніше положення Договору про дружбу в частині поваги суверенітету і територіальної цілісності були згадані в преамбулі до Договору між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон від 28 січня 2003 року. Жодне положення Договору про кордон не робить його залежним від дії Договору про дружбу», - зазначили у відомстві.

Таким чином, РФ втрачає можливість посилатися на будь-які положення, що втратили актуальність для обгрунтування своїх вимог стосовно кордонів.

«Всі домисли про повернення до якихось давніх кордонів, приналежність Криму або Тамані - безпідставні», - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, президент ініціював призупинення парламентом дії окремих положень договору про дружбу з Росією. Зокрема, статті про стратегічне партнерство між Україною і РФ.

«Слово і Діло» з'ясувало, як на це відреагували в соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: