Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Анатолій Денисенко

Читать на русском
Анатолій Денисенко виконав менш ніж третину своїх обіцянок. Зокрема, обіцяв якісну й доступну медицину та освіту, але не голосував за реформи.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Анатолій Денисенко (позафракційний).

Денисенко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №173 (Харківська область). За час своєї каденції депутат дав 18 обіцянок, 5 з яких виконав (28%), а 6 – провалив.

У своїй передвиборчій програмі Денисенко пообіцяв працювати над забезпеченням якості та доступності медицини й освіти. Однак восени минулого року він був відсутній на голосуванні і за освітню реформу, і за реформу охорони здоров'я.

Також перед виборами нардеп обіцяв сприяти відновленню історичних будівель, споруд і православних храмів Харкова. Проте в січні 2016 року Денисенко повідомив, що реалізація цього питання стане можливою лише за умови економічного зростання країни. З огляду на те, що депутат нічого не зробив для виконання обіцянки, ми вважаємо її проваленою.

Виконав Денисенко обіцянку домогтися зниження ставки єдиного соціального внеску та податку на додану вартість. У грудні 2015-го Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», який передбачає зниження ЄСВ із 36,76-49,7% до єдиної ставки 22%, яку платитиме роботодавець.

Крім того, парламентар сприяв будівництву в Харкові нової станції метрополітену «Одеська». Денисенко надсилав депутатський запит на ім'я тодішнього прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням внести проект будівництва станції до цільової програми будівництва та розвитку метрополітену в Україні. В листопаді 2015 року з'явилося розпорядження уряду, яким було затверджене виконання проектних робіт для продовження будівництва Олексіївської лінії метро до станції «Одеська». Проект передбачає появу двох нових станцій – «Державінської» та «Одеської».

У 2016 році Денисенко підтримав у парламенті кілька законопроектів щодо зменшення кількості перевірок суб'єктів господарювання, зокрема законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)» і «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», тим самим виконавши програмну обіцянку, домагатися зменшення тиску органів контролю на малий та середній бізнес.

Ще сім обіцянок Денисенку потрібно виконати. Зокрема, нардеп обіцяв сприяти у відновленні матеріально-технічної бази лікарень і поліклінік у своєму окрузі. Поки депутат лише надсилав пропозиції до проекту державного бюджету на 2016 рік. Він пропонував закласти 2,8 мільйона гривень для необхідного медичного обладнання в Харківський клінічний пологовий будинок, 394 тисячі гривень на потреби дитячої лікарні №24, 1,2 мільйона гривень на фінансування міської поліклініки №19, 1,5 мільйона гривень для Харківської міської поліклініки, 157 тисяч гривень дитячій поліклініці №1 та 4,3 мільйона гривень для міської клінічної лікарні №13. Сам бюджет Денисенко підтримав.

Також Денисенко обіцяв домагатися збільшення рівня виплат матерям при народженні дитини. Нардеп виступив ініціатором законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення демографічної ситуації», який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні першої, другої, третьої та наступної дитини. Наразі документ очікує розгляду в Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: