Отримувачі субсидій не відчують підвищення цін на газ. На що розраховувати споживачам?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

У Кабміні запевняють, що ймовірне підвищення цін на газ для населення не вплине на розмір платежів за комунальні послуги для отримувачів субсидій. Тим часом у Мінсоцполітики повідомили, що з державного бюджету вже було витрачено 55 мільярдів гривень на виплати субсидій із виділеного 71 мільярда гривень. До слова, програма діяльності Кабміну зобов'язує Андрія Реву створити ефективну систему призначення та надання пільг.

Експерт з енергетичних питань Андрій Герус зазначив, що підвищення цін на газ, якщо воно відбудеться, дійсно напряму не вдарить по субсидіях, оскільки нові правила нарахування субсидій ухвалили раніше, а ціни піднімуть пізніше.

«Тобто якийсь вплив буде, але уряд розіб'є це в часі. Зараз уряд намагається мінімізувати наслідки. Однак за півроку, наприклад, можуть знову запровадити якісь зміни, що вже будуть відчутними», – припустив енергетик.

При цьому для споживачів, які не мають лічильників, наразі субсидії також не скасовували, оскільки постанову не ухвалили, додав він.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

За його словами, найближчим часом на перерахунок не підуть.

«Субсидії скоротяться, але з часом і, мабуть, на 30%. Проте причиною цього будуть нові правила нарахування субсидій, які були ухвалені навесні. Там були нововведення, в зв’язку з ними зменшиться кількість субсидіантів. Не всі це розуміють, але для багатьох восени може стати новиною, що вони вже не мають права на субсидії. Нові правила найбільше впливають на скорочення субсидій», – пояснив Герус.

Своєю чергою директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що ціни на газ можуть і не підвищити, оскільки, щоб досягти імпортного паритету, ціни потрібно буде підняти вдвічі, що буде політичним самогубством напередодні виборів.

У разі, якщо ціни на газ усе-таки підвищать, то збільшяться податки, а отже, й надходження до бюджету, пояснив він.

Відповідно, будуть можливості для дотацій малозабезпеченим верствам населення, споживачі можуть розраховувати на виплати, але ситуація із субсидіями абсолютно не нормальна, констатував експерт.

«Якщо підвищення буде, то фактично 50% населення залежатимуть від субсидій. Це повний нонсенс. Такого досвіду в жодної країни ЄС немає, щоб населення сиділо на субсидіях», – підкреслив він.

За його словами, проблема тут не лише в енергетиці, потрібне комплексне рішення. Купівельна спроможність вкрай низька, рівень доходів населення – також, а середній рівень доходу – 200-250 євро. З такими доходами розраховувати на ринкові ціни неможливо.

За відсутності того, що економіка запрацює, а люди отримуватимуть конкурентні кошти, перейти до цінового паритету буде дуже складно, додав фахівець.

«Нинішні ціни на енергоносії й так високі. 70 доларів за барель, наприклад. При цьому населення біднішає. Тому перехід на ринкові ціни без запуску економіки неможливий», – уточнив він.

«Це комплексне питання, яке стосується в першу чергу надзвичайно низьких пенсій і зарплат. Якщо не вирішити ці проблеми, не буде в нас і ринкових цін», – резюмував Володимир Омельченко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розбирались, які теми близькі міністру соціальної політики Андрію Реві.

Повне інтерв’ю міністра соціальної політики читайте на нашому порталі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: