Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Рева зобов'язаний створити ефективну систему призначення та надання пільг

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила міністром соціальної політики України Андрія Реву. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Андрія Реву створити ефективну систему призначення та надання пільг. Система передбачатиме перехід до адресності та монетизації надання пільг.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://www.slovoidilo.ua/2018/08/21/novyna/polityka/ukrayini-zapracyuvav-publichnyj-reyestr-subsydiantiv
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zaprovadiv-monetizaciyu-pilg-i-subsidij
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://ua.112.ua/ekonomika/monetyzatsiia-subsydii-znyzyla-zaborhovanist-po-komunaltsi-reva-495700.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/diznatisya-rozmir-subsidiyi-teper-mozhna-lajn
  • https://i.factor.ua/ukr/journals/ot/2018/june/issue-12/1/article-37548.html
  • http://www.msp.gov.ua/news/14930.html

Результат

З метою створення ефективної системи призначення та надання пільг, уряд протягом 2016-2018 років вдосконалював правила оформлення та надання субсидій.

Крім того, у 2018 році було запроваджено механізм надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах (постанова Кабінету міністрів України від 14 березня 2018 р. № 197).

14 березня 2018 року Кабмін затвердив Положення про єдиний державний реєстр отримувачів субсидій. Доступ до реєстру буде відкритий лише для Мінсоцполітики та місцевих органів соціального захисту населення для призначення субсидій. Того ж року реєстр запрацював. Він дає змогу ефективно контролювати кожну гривню, виділену з бюджету на допомогу населенню у сплаті комунальних послуг, підвищити адресність допомоги й покращити ефективність програми житлових субсидій.

27 грудня 2018 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Монетизація відбуватиметься у три етапи.

З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій взяли ті сім’ї, які звернулися за допомогою вперше. Субсидія від держави надходить на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховується за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформує SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачує частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачують другу частину рахунку. Для пенсіонерів реальна монетизація почалася 4 березня, а для інших категорій населення – з 12 березня.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнулася тих, хто отримує субсидію чи пільги вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

Передбачено, що з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

У червні 2019 року в Мінсоцполітики повідомили, що монетизація субсидій призвела до того, що українці стали справніше оплачувати комунальні послуги. Як наслідок – зменшення загальної заборгованості за ними.

Враховуючи те, що нова система призначення та надання пільг передбачає адресність та монетизацію, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».