Що буде з тарифами та як впливає фактор виборів?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Дійсно, були повідомлення, але вони поки не мають підтвердження. Якщо раптом так сталося б, що формулу скасували, то мали б запропонувати, як покрити дефіцит.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи ситуацію з тарифами та повідомлення НКРЕКП про скасування формули «Роттердам плюс» із 2019 року.

«Ніхто не запропонував, як покривати дефіцит, а сьогодні й так усе, образно кажучи, тріщить по швах. А якщо зачепити тих, для кого формула призначена, – декілька груп, які монопольно керують енергетикою, – це призведе до колапсу. Сьогодні без кардинальних змін у системі управління державою, економікою неможливо окремим пунктом щось змінити», – зазначив Гудима.

Уряд хоче мати кредит від МВФ, значить, через якісь компроміси мусить іти на це, додав він.

За його словами, виглядає так, що суди, які не хочуть розглядати справи, позовні заяви щодо скасування тарифів, встановлених в Україні на газ два роки тому, так і не дочекаються цих процесів, тому що будуть нові ціни.

«Це неминуче, адже йдуть вибори, які будуть майданчиком для нових програм тих політиків, які змагаються за крісло президента. До того чинний президент робитиме все можливе й неможливе, щоб уряд не робив жодних радикальних кроків, щоб усе не обвалилось», – уточнив експерт.

Люди й так не мають бажання голосувати, починають навіть сумніватися в європейському виборі України, адже просто не мають чим заплатити за комунальні послуги, підкреслив Гудима.

«Обирати слід найкращого серед найкращих, але тут найкращого немає. Все веде до краху. Хочете кредит МВФ – потрібно піднімати ціни на газ до 9-10 тисяч. Субсидій бракує, оскільки немає надходжень до бюджету, а значить, потрібно обрізати субсидії мільйонам українців, які питатимуть, як платити», – акцентував енергетик.

«Уже всім зрозуміло, що Гройсман залежить від тієї більшості, якої не існує, де є люди, для яких він встановив «Роттердам плюс». Є президент, який не хоче, щоб уряд влаштовував йому неприємні ситуації перед виборами», – пояснив він.

За його словами, далі буде гірше, але не так сильно, як могло би бути, якби не вибори, адже всі тиснутимуть на гальма й намагатимуться пройти вибори з мінімальними втратами. Якими будуть втрати, вже залежить від українців, що підуть на дільниці. Однак те, що ціни в енергетиці підуть угору, однозначно, невідома лише реакція суспільства, резюмував експерт.

Відзначимо, 1 грудня 2017 року народний депутат Юлія Тимошенко пообіцяла, що після перемоги на президентських виборах скасує тариф «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: