ЗМІ: в Криму зникли українські школи

Читать на русском
З семи українських шкіл, які були до моменту окупації Криму, не залишилося жодної. Всі школи переведені на російську або на змішаний мову навчання.
Кримськотатарська школа № 42 в мікрорайоні Кам'янка в Сімферополі

В окупованому Росією Криму взагалі не залишилося українських шкіл, а кількість шкіл із кримськотатарською мовою навчання скоротилася більш як удвічі.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Крим. Реалії».

Політики яких країн відвідали окупований КримЯкщо рік тому до Криму наважувалися їхати політичні пенсіонери або представники країн третього світу, то цього року окупований півострів відвідували і європейці.

«За офіційними даними так званого міністерства освіти, науки і молоді Криму, в 2017/2018 роках функціонує сім муніципальних освітніх установ з кримськотатарською мовою навчання, чотири – з російською та кримськотатарською мовами навчання і п’ять освітніх установ, що змінили статус школи кримськотатарської мови навчання на загальноосвітні заклади, тобто без визначення мови навчання», – сказав член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Водночас активіст Українського культурного центру в Криму Леонід Кузьмін заявив, що ситуація з вивченням української мови ще гірша.

«Із семи українських шкіл, які були до моменту окупації Криму, не залишилося жодної. Всі школи переведені на російську або на змішану мову навчання, де є класи з українською мовою навчання. Але більшість класів – із російською мовою навчання. Яскравий приклад – це українська гімназія в Сімферополі», – зазначив Кузьмін.

Стаття 10 ухваленої на півострові після його окупації «Конституції Республіки Крим» надає статус державних кримськотатарській, українській та російській мовам.

Як повідомлялося, уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова пропонує знайти механізми обміну засудженими між Росією і Україною шляхом укладення спеціальної угоди між країнами.

Раніше Людмила Денисова повідомила про прохання 11 росіян до Путіна обміняти їх.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: