Як вплинуть нові санкції США на оточення Путіна та що це дасть?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Мова санкцій говорить про те, що припиняється співпраця з приватними компаніями, фізичними особами РФ. Банки, наприклад, не можуть тримати кошти в себе на рахунках, навіть якщо жодних операцій із ними не проводять. Те, що одна частина санкцій уже діє, а іншу відтермінували на певний період, потрібно, щоб був час адаптуватися американському бізнесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи нові санкції США проти РФ, які розділені на дві частини й стосуються 5 пунктів.

«В принципі, це не нова та доволі ефективна тактика застосування санкцій – США показують, що буде далі. Тобто зараз першою частиною Вашингтон дав зрозуміти Москві, що вона отримає вже зараз за свою поведінку. А друга частина – те, що буде далі, якщо РФ не змінить свою поведінку, не піде на діалог. Тому санкції й розділили», – зазначив Купира.

Економічним лідерам, політичній еліті РФ дали час зрозуміти, що їм загрожує в майбутньому, якщо вони й надалі підтримуватимуть Путіна, який нападає на різні країни й переходить до застосування хімічної зброї, уточнив він.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

На його переконання, наразі нові санкції США – це спосіб перш за все показати оточенню Путіна, що вони дорого платитимуть за свого лідера.

«Очевидно, що тактика прямого силового сценарію щодо РФ – не варіант, адже тоді російський націоналізм просто розцвів би. Якби хтось застосував проти РФ якусь силу в різних модифікаціях, це було б лише приводом заявити, що, мовляв, нам десятки років говорили про напад, і ось тепер проти нас застосували силу, тому можна користуватися всіма військовими методами», – пояснив аналітик.

Це така тактика, щоб спробувати змістити лідера РФ через російську еліту, показавши їм, що закриють доступ до власних коштів, якщо їхній лідер і надалі проявлятиме агресію, додав експерт.

«А далі агресія продовжиться, адже Путін має своє бачення світу. Він понад 10 років керує РФ, і зрозуміло, що його світ уже сформований, він знає, чого хоче, й складно буде домогтися зміни його поведінки. Як ці санкції подіють саме на Путіна, передбачити складно, але те, що ставлення до нього серед заможних росіян потроху змінюється, однозначно», – резюмував Дмитро Купира.

Санкції США стосуються іноземної допомоги, продажу зброї, фінансування продажу зброї, відмови в кредитуванні, експорту товарів, що мають стосунок до національної безпеки, до Росії.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: