Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олена Сотник

Читать на русском
Олена Сотник обіцяла домогтися зняття депутатської недоторканності й працювати над питаннями безпеки України.
Олена Сотник

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олена Сотник (фракція «Самопоміч»).

Сотник була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатноим округом. За час своєї каденції депутат дала 44 обіцянки, 19 з яких виконала (43%), а 10 – провалила.

Дві невиконані обіцянки Сотник стосуються закону про Конституційний суд України. У лютому минулого року вона пообіцяла внести до законопроекту поправки, що стосуються пенсійного забезпечення суддів та їхньої заробітної плати. На голосування законопроект винесли в квітні, але не ухвалили. До документа було подано понад 900 поправок, проте серед них не було жодної від Сотник.

Після провалу голосування народний депутат пообіцяла, що «Самопоміч» підготує новий законопроект про Конституційний суд. Але й щодо цієї обіцянки результату не було.

Не зареєструвала Сотник також законопроект про основи політики у сфері євроінтеграції. «Після того, як буде завершена ратифікація Угоди про асоціацію (з ЄС – ред.), зовсім інший підхід почнеться до контролю за виконанням всіх наших зобов'язань за цим договором. Нам доведеться змінювати підходи в ухваленні законодавства та в ухваленні в першу чергу євроінтеграційних законів. Наш комітет зараз готує, я відповідаю технічно за підготовку закону про основу політики у сфері європейської інтеграції, й ми сподіваємося його вже в травні його внести та зареєструвати після узгодження з усіма членами комітету», – заявляла депутат у квітні минулого року. Але документ у Раді так і не з'явився.

Як і її колеги з фракції, Сотник не виконала програмну обіцянку домогтися скасування пільг парламентаріїв і міністрів. Жодної законодавчої ініціативи для цього внесено не було.

У листопаді 2016 року народний депутат пообіцяла ініціювати зміни до закону про державну таємницю. Свою обіцянку Сотник виконала більш ніж за півроку, ставши одним з ініціаторів законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства осіб, яким наданий допуск до державної таємниці, а також осіб, які претендують на обійняття чи обіймають посади в органах державної влади або органах місцевого самоврядування».

Також Сотник виконала обіцянку внести зміни до законодавства щодо Національної поліції. Вона стала співавтором проекту закону «Про внесення змін до закону України «Про Національну поліції» (щодо виконання рекомендацій, які містяться в коментарях Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи)».

У березні 2016-го нардеп запевняла, що не голосуватиме за склад нового уряду, якщо в ньому залишиться Арсен Аваков. «Уже зараз можу офіційно заявити: я не голосувала за попередній склад уряду, тому що там був пан Аваков! Я не буду голосувати за найпрекрасніший склад нового уряду, якщо там залишиться пан Аваков», – заявила Сотник. За склад нового Кабінету міністрів парламент голосував у квітні, Сотник при голосуванні утрималася.

З передвиборчої програми «Самопомочі» депутат, зокрема, виконала обіцянку домогтися дерегуляції бізнесу. У листопаді 2016-го Рада ухвалила цілу низку законопроектів для цього: «Про внесення змін до закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо лібералізації системи державного нагляду», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)», «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг)». Сотник усі їх підтримала.

Ще 15 обіцянок нардеп має виконати. У березні минулого року Сотник пообіцяла, що «Самопоміч» підтримає зняття недоторканності з Володимира Парасюка, якщо Генеральна прокуратура знайде в його діях ознаки злочину. Нагадаємо, що 14 березня 2017 року на блокпості в Слов'янську стався конфлікт між правоохоронцями, Парасюком та іншими прихильниками блокади Донбасу.

Крім того, Сотник пообіцяла домогтися створення точок зростання та інструментів розвитку промисловості – технологічних та індустріальних парків, експортно-кредитного агентства, банку розвитку та фонду модернізації. Два законопроекти в Раді вона вже не підтримала – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)» та «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту» .

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: