Як санкції США змінюють РФ та чи допоможуть зупинити імперські амбіції?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Санкції – це обопільно гостра зброя, запроваджувати їх раптово не можна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи санкційну політику проти РФ з боку США.

«Якщо санкції запроваджувати раптово, без попередження й одним рішенням, яке почне діяти, грубо кажучи, завтра, то від цього постраждають американські компанії, бізнес інших країн, не тільки російський. Тому поетапне запровадження санкцій – це практично необхідність, щоб американський та європейський бізнес підготувався до обмежень, оцінив ризики й вчасно припинив співпрацю з фіз- та юрособами РФ», – зазначив Дяденко.

За його словами, зараз у зв'язку із санкціями Кремль намагатиметься шукати вихід, мобілізувати економіку, спробує посилити тиск на російський бізнес, щоб вилучити додаткові кошти.

Політолог звернув увагу, що такі тенденції вже помітні за російськими пенсіонерами, для яких намагаються підняти пенсійний вік.

Крім того, цілком імовірно, що в зв'язку із санкціями піднімуть ПДВ, що вилучить додаткові кошти з економіки й посилить інфляційні процес, додав він.

«Навіть остання заява про те, що необхідно перерахувати бюджет металургійних компаній, свідчить про те, що Росія намагається мобілізувати свою економіку. У Кремля позиція – вистояти за будь-яку ціну, оголосити мобілізацію за всіма пунктами», – підкреслив Дяденко.

Все це, звичайно, вдарить по життю й настрою самих росіян, продовжив експерт.

«Звичайно ж, настрої погіршуються. Вже є розуміння того, що дії Росії помилкові, що рішення, ухвалені в 2014 році, також неправильні, й за них доведеться ще дуже довго розплачуватися», – констатував він.

Уже приходить розуміння, що дії 2014 року дуже дорого коштуватимуть росіянам.

На його думку, в довгостроковій перспективі санкції послаблять Росію. За деякий час це дозволить послабити імперські амбіції. Звичайно, зараз РФ намагатиметься протистояти різними способами, намагатиметься підкупити європейський істеблішмент.

Однак це все лише сильніше дратує Захід і санкції проти РФ посилюватимуться, уточнив політолог.

«Напевно, навіть ті країни, які сумнівалися, запроваджувати чи підтримувати санкції проти РФ, ухвалюватимуть рішення з урахуванням таких подій. Оскільки РФ робить такі кроки, які важко пояснити з точки зору здорової логіки. Наприклад, погіршення відносин із завжди лояльною до РФ Грецією викликає подив», – резюмував Михайло Дяденко.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: