Суд не дозволив переселенцям із Донбасу брати участь у місцевих виборах

Читать на русском
Голосувати на виборах можуть лише ті громадян України, які постійно проживають на відповідній території й мають реєстрацію постійного місця проживання. Переселенці – ні.

Право участі в місцевих виборах є лише в тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території й мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Верховного суду, який розглянув у касаційному порядку адміністративну справу за позовом до Відділу ведення Державного реєстру виборців про поновлення виборчих прав.

Президентські перегони-2019. Чому вибори відбуваються, а зміна еліт – ні?До президентських виборів в Україні залишилося менш ніж рік. Чого не вистачає українським політикам, розбирались експерти.

Зазначається, що позивач просила визнати незаконним рішення про відмову в задоволенні заяви про зміну виборчої адреси у Держреєстрі виборців та зобов’язати його внести нові дані про реєстрацію як внутрішньо переміщеної особи.

У документі вказується, що позивач звернулася до Держреєстру із заявою про включення її до списку виборців на місцевих виборах і отримала відмову, обґрунтовану тим, що відсутні документи, які підтверджують її належність до місцевої територіальної громади. При цьому довідка про реєстрацію ВПО не була врахована при розгляді цієї заяви.

«Апеляційний суд, скасувавши рішення суду першої інстанції, ухвалив постанову про відмову в задоволенні позовних вимог», – ідеться в повідомленні.

Також у прес-службі додають, що Верховний суд погодився з рішенням апеляційного суду з тих підстав, що право голосу на виборах депутатів міськради, виборах міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до ст. 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади й проживають у межах відповідного виборчого округу.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко пообіцяв, що фракція Радикальної партії буде боротися за права переселенцівСказано 20 червня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

«Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», – повідомили в суді.

При цьому наголосили, що зареєстроване місце проживання не має бути тимчасовим. У суді пояснили, що до територіальної громади належать жителі, об’єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об’єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністративний центр (ст. 1 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

А отже, за рішенням Верховного суду, довідка ВПО засвідчує місце проживання лише на певний період, тобто не постійне, й не може слугувати підставою щодо права участі на місцевих виборах на цій території.

Нагадаємо, в ООН шукають кошти для допомоги цивільним на Донбасі.

Також суд заборонив перевірку переселенців за місцем реєстрації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: