МОЗ надав перелік безкоштовних ліків для українців

Читать на русском
Для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, ліки з Національного переліку надаються безкоштовно, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Міністерство охорони здоров'я назвало перелік безкоштовних ліків для українців, які лікуються на стаціонарі.

Про це в понеділок, 20 серпня, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я в соцмережі Facebook, пише «Слово і Діло».

Відзначається, що цьогоріч всі лікарні в першу чергу мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку. До переліку увійшли 427 ліків від поширених хвороб, що завдають найбільшої шкоди здоров'ю людей.

«В основі Національного переліку - актуальна версія Базового переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, ліки з Національного переліку надаються безкоштовно на весь період лікування», - йдеться в повідомленні.

Список безкоштовних для пацієнтів ліків з Нацпереліку медустанова має розміщувати на інформаційних стендах, а обласні департаменти та управління - на своїх офіційних сайтах.

Чи є призначені хворому ліки в Нацпереліку, можна перевірити також за допомогою мобільного додатку «Ліки контроль».

Які ліки та аналізи мають бути безкоштовними й скільки з них безкоштовні насправдіУ МОЗ говорять, що безкоштовні ліки є, тому що діють різні програми. Чому ж нам доводиться оплачувати більшість аналізів та медпрепаратів власним коштом.

Раніше, в кінці липня, Міністерство охорони здоров'я затвердило попередній реєстр препаратів програми «Доступні ліки», які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом II типу і бронхіальною астмою отримуватимуть в аптеках за рецептом лікаря.

Нагадаємо, програма «Доступні ліки» почала діяти в Україні у квітні 2017 року. Минулого року з бюджету на її реалізацію виділили 700 млн грн, а в 2018-му – передбачений 1 млрд грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: