МОЗ оновив список безкоштовних ліків

Читать на русском
Щоб потрапити в список безкоштовних для українців препаратів, іноземні компанії істотно знизили ціни, стверджують у МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я затвердило новий перелік препаратів програми «Доступні ліки».

Як пише «Слово і Діло», до оновленого реєстру увійшло 261 найменування ліків, повідомляє прес-служба відомства у вівторок, 7 серпня.

Зазначається, що тепер 59 препаратів пацієнти зможуть отримувати безкоштовно. Раніше в програмі брали участь 239 препаратів, 47 із них були безкоштовними.

«У минулому півріччі пацієнти могли отримати близько 10 мільйонів упаковок, а протягом наступних шести місяців їх кількість становитиме понад 14 мільйонів», – ідеться в повідомленні.

Зі списком ліків можна ознайомитися за цим посиланням. У число безкоштовних препаратів включені не лише ліки українських виробників, а й іноземних компаній.

Так, щоб потрапити до списку безкоштовних для українців препаратів, словенська компанія КРКА знизила ціну майже на 72%. Ціни знизили також компанії Orion (Фінляндія) і AstraZeneca (Швеція). В середньому ціни на препарати програми знизилися майже на 7%.

Нагадаємо, програма «Доступні ліки» почала діяти в Україні в квітні 2017 року. Минулого року з бюджету на її реалізацію виділили 700 мільйонів гривень, а в 2018-му передбачений 1 мільярд гривень.

Щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно отримати в лікаря рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти в аптеку, що бере участь у програмі, й отримати ліки безкоштовно або ж із суттєвою знижкою. У програмі беруть участь близько 8 тисяч аптек.

Раніше АМКУ оштрафував чотири фармкомпанії за завищені ціни на ліки. Сума штрафу перевищила 18 мільйонів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: