Імпортна залежність України у вугільній галузі: тенденції та подальші перспективи

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Імпортний енергетичний паритет у дії. І не лише у вугіллі, а й у газі. І така тенденція зберігається вже другий рік поспіль.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передає «Слово і Діло».

«У 2017 році середньозважена оптова ціна природного газу внутрішнього видобутку склала 6139 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ), що на 5,1% (330 гривень за тисячу кубометрів) нижче за середню ціну імпортного ресурсу на кордоні (6469 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ з урахуванням плати за вхід до ГТС)», – зазначив Корольчук.

З 2016 року різниця між середньозваженою ціною газу внутрішнього видобутку та ціною імпортного паритету становила 6,8%, або 365 гривень за тисячу кубометрів, уточнив він.

«Показово, що в 2017 році частка приватних компаній в імпорті газу зросла з 26% до 38%. Інший обсяг імпорту здійснює державна НАК «Нафтогаз України». Що це означає? І державний «Нафтогаз», і приватні компанії, які видобувають газ в Україні, постачали газ за ринковою ціною», – підкреслив експерт.

«Тому наступного разу, коли хтось битиме себе в груди й розповідатиме, що в Україні не має діяти принцип імпортного паритету у вугільному секторі, варто відразу їм нагадати про ситуацію в газовому секторі», – додав енергетик.

При цьому імпортна залежність у вугіллі може лише зростати – орієнтовно до 30% у 2018 році, пояснив він.

«І це проблема, яку потрібно вирішувати. А ще можна нагадати, що газові компанії отримують ринкову ціну за газ, а вартість вугілля в тарифі для ТЕС у 2017 році була нижчою за ринкову ціну вугілля приблизно на 20 доларів», – резюмував Юрій Корольчук.

Як повідомляється, видобувні компанії в 2017 році продавали газ у середньому на 5% дешевше за імпорт.

За даними «Слова і Діла», минулого року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що до 2019 року Україна зменшить споживання антрацитового вугілля на більш ніж 5 мільйонів тонн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: