Три години розмови тет-а-тет із Путіним. Який сценарій перемир’я на Донбасі пропонує Меркель?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Усім відомий вислів «дружно жити проти когось». В принципі, це є основною мотивацією зовнішньої політики в світі. Особливо, коли світові правила руйнують, починаються процеси об’єднання, роз’єднання, й усе це дуже хаотично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, підбиваючи підсумки зустрічі президента РФ Володимира Путіна з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

«Німеччина в цій ситуації не стільки вступає в союз проти США, скільки намагається відновити своє геополітичне регіональне лідерство. У цій ситуації для РФ важливо балансувати між Німеччиною й США, не потрапляючи до орбіти жодного з них, показуючи себе третім центром, що вирішує європейські проблеми», – зазначив Саакян.

Тому для Меркель важливе українське питання, уточнив він. Це може бути як історією перемоги для Меркель, так і історією її провалу.

«Тобто історія провалу німецького лідерства саме з точки зору вирішення проблеми глобальних викликів», – додав експерт.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

За його словами, ця зустріч була продиктована навіть не Україною, а саме газовою тематикою. Перш за все йшлося про це, адже після 22 серпня в США вирішуватимуть питання запровадження санкцій.

«Потрібно було надіслати Трампу меседж про те, що обидва суб’єкти можуть говорити між собою, узгоджувати позиції, щоб трохи осадити позиції США», – підкреслив Саакян.

При цьому важливо, що Меркель заговорила про перемир’я, оскільки це головний елемент, після якого може бути відправлена місія з аналізу можливості введення миротворців, що має підготувати звіт, акцентував він.

«Це один із перших ключових елементів, щоб узагалі можна було розпочати формальну процедуру підготовки миротворців. Група має працювати близько 6 місяців, потім – підготувати звіт. Тобто навіть якщо вдасться досягнути перемир’я у вересні – припустимо, що Путін дає згоду на це, – все одно про миротворців можна буде говорити лише за рік-півтора», – пояснив політолог.

Він наголосив, що в контексті виборчих хвиль слід врахувати, що РФ готує серйозну дестабілізацію в Україні.

«Економічну – через блокаду морів, політичну – через вплив на виборчу кампанію. Можливі й безпекові загрози. Тобто РФ відчуває, що зараз на коні, й здавати позиції не збирається», – констатував експерт.

На його думку, план Меркель щодо перемир’я приречений на поразку.

«Він для обох сторін неприйнятний – як для РФ, так і України. Адже Росія виходить із позиції переможця на умовах капітуляції України, а ми виходимо з позиції повернення світу до початку російської агресії. Тому сценарій, який проштовхують німецькі еліти, не може бути прийнятий ані українським суспільством, ані РФ», – резюмував Олег Саакян.

Як змінювався рейтинг довіри світових лідерів – на нашій інфографіці.

Як Європа готується до зближення з Путіним, читайте в авторському матеріалі Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: