Як «Нафтогаз» хотів заробити на киянах?

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Конфлікт «Нафтогазу», міської влади та «Київтеплоенерго» вичерпаний. Плюсом вирішення суперечки «Нафтогазу» й влади Києва стало те, що кияни не перейматимуться з приводу гарячої води й тепла в опалювальний період. Мінусом стало те, що сторони не змогли домовитися без посередництва президента, що є зайвим доказом відсутності в Україні прозорого та конкурентного ринку газу. В державі й надалі панує принцип верховенства «адмінресурсу».

Таку думку в своєму блозі висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, передає «Слово і Діло».

Суперечливим у розв’язанні газової проблеми Києва стало також рішення влади залучити до поставок газу приватну компанію «Укрнафтобуріння», яка до того ж належить скандальним олігархам Коломойському, Фуксу та Хомутинніку, зазначив енергетик.

За його словами, є один фактор, який дозволяє говорити про те, що очікуване продовження співпраці «Київтеплоенерго» з «Нафтогазом» завдало б суттєвіших збитків як бюджету Києва, так і бюджету держави.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

«Укрнафтобуріння» постачає газ по 10200 гривень за тисячу кубуметрів. Водночас «Нафтогаз» продає газ для ТКЕ за ціною 7 тисяч гривень. Тобто бюджету Києва доведеться компенсувати додатково 3 тисячі гривень за кожну тисячу кубометрів газу. Закупівля 18 мільйонів кубометрів газу – це збитки для «Київтеплоенерго» розміром 54 мільйони гривень», – пояснив експерт.

«Але якби «Київтеплоенерго» отримувало газ від «Нафтогазу», але без договору, оскільки питання боргів між компаніями не вирішене, то збитки за кожну тисячу кубометрів становили б не 3 тисячі гривень, а 15 тисяч», – продовжив Корольчук.

Він додав, що за купівлю у «Нафтогазу» 18 мільйонів кубометрів газу бюджет Києва отримав би збитки розміром 270 мільйонів гривень. «Нафтогаз», відповідно, отримав би прибуток у 270 мільйонів гривень на голому місці.

Така шалена сума була б результатом того, що бездоговірне споживання газу передбачає ціну не 7 тисяч гривень, а 22 тисячі за тисячу кубометрів, це більш ніж 800 доларів, констатував енергетик.

За його словами, якби Київ не купив газ у приватної компанії, то відразу почало б діяти правило «балансування», яке тепловики вже називають іменем його автора – голови «Нафтогазу» Коболєва. Якщо немає контракту на постачання газу, то це означає несанкціонований відбір і «небаланс газу».

Саме тому, коли виявилося, що Київ не опиниться без газу, всі побачили малопомітну й стриману реакція завжди багатослівного «Нафтогазу», звернув увагу фахівець.

«Не вдалося нав’язати «Київтеплоенерго» схему, яку топ-менеджери «Нафтогазу» на чолі з Коболєвим уже успішно обкатали на більшості теплокомуненерго та облгазів. І на сьогодні борги ТКЕ та облгазів становлять 50 мільярдів гривень. Але з цієї суми лише 15 мільярдів є боргами, а решта суми – це «нараховані» за описаною схемою «Нафтогазу», фактично «намальовані» борги», - акцентував Корольчук.

Він уточнив, що конфлікт «Нафтогазу» з ТКЕ та облгазами триває вже понад рік.

У «Нафтогазі» заявляють, що ведуть боротьбу з облгазами Фірташа, але насправді половина облгазів належить іншим власникам. І їхні дії спрямовані на те, щоб отримати можливість замість облгазів управляти газовими мережами. Як наслідок, «збирати» гроші з населення за спожитий газ. З цією метою в структурі «Нафтогазу» навіть створена спеціальна компанія.

У такому разі зовсім інші нотки можна почути в словах голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва: «Київська влада купила газ для ТЕЦ-5 у приватної структури. Купила дорожче за комерційну ціну «Нафтогазу» на серпень. І значно дорожче за ціну за спеціальними зобов’язаннями. Не виключаю, що вся ця історія була штучно створена з дуже простою метою – купувати газ у приватних структур за завищеними цінами».

«Якби ніхто не знав про схеми «Нафтогазу», то можна було б повірити в слова Коболєва. Але зараз його слова означають жаль через втрачений зиск, а точніше 270 мільйонів гривень. Можна буде іронічно поцікавитися, скільки відсотків премії планували отримати з цієї суми Коболєв та інші керівники «Нафтогазу» – 5 чи 10», – наголосив він.

Експерт пояснив, що схема діє наступним чином: «Нафтогаз» поставляє газ ТКЕ та облгазам за ціною 7 тисяч гривень, але потім із порушенням закону відмовляється підписувати акти прийому-передачі газу.

«Відповідно, такий газ «зависає» й «Укртрансгаз» (компанія «Нафтогазу») декларує його як «небаланс». Далі, згідно з кодексом про ГТС, «Нафтогаз» купує для «балансування» газ у приватних компаній, а також додає до ціни коефіцієнти від 1,2 до 2. Тому зараз і набігають вже десятки тисяч гривень. До речі, критикуючи «Київтеплоенерго» за купівлю газу в приватної компанії, «Нафтогаз» сам закуповує мільярди кубометрів за ціною 12-15 тисяч гривень», – підкреслив енергетик.

«Бажання менеджерів «Нафтогазу» нажитися й заробити 270 мільйонів гривень на проблемах киян – відсутності гарячої води й тепла в опалювальний сезон – уже вкотре продемонструвало захланність компанії й відсутність реформи ринку газу, яка дає можливість жити газовому монополісту «Нафтогазу», - резюмував Юрій Корольчук.

Відзначимо, в ексклюзивному інтерв'ю «Слову і Ділу» міністр юстиції Павло Петренко розповів, яке майно можуть описати через борги. Повне інтерв'ю Петренка читайте на порталі «Слово і Діло».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: