Комітети в Раді огородять колючим дротом. Навіщо й від кого захищається влада?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Олександр Палійполітичний експерт

Народних депутатів захищатиме колючій дріт. Управління справами Верховної Ради уклало договір на купівлю та встановлення бар'єру з колючого дроту для охорони будівлі на вулиці Банковій, 6-8. За цією адресою розташовані комітети парламенту та його приймальня. Тендер оприлюднений на сайті держзакупівель ProZorro. Відомо, що вартість дроту – понад 26 тисяч гривень. Закупівля проходила за договірною процедурою, без відкритих торгів. Договір уклали з ТОВ «Ескон Груп». Іеться про спіральний бар’єр безпеки та інші елементи, які компанія має надати 23 серпня. Монтаж дроту для безпеки виконає ця ж компанія, відповідні роботи оцінили майже в 23 тисячі гривень.

Політтехнолог Тарас Загородній зазначив, що передусім слід розібратися, де саме планують огорожу.

«Це може бути ближче до Адміністрації президента. Там завжди якісь пости стоять. Хоча незрозуміло поки, де вона там взагалі може розміщуватись. Однак це в кожному разі матиме дуже дивноий вигляд», – підкреслив Загородній.

Враховуючи офіційно заявлений курс влади на відкритість, огорожа з колючого дроту матиме дивний вигляд, акцентував він.

«Суспільство це може дуже розізлити. Адже виходить, що можна це сприйняти так, що народні обранці захищатимуться від свого ж народу», – додав експерт.

Крім того, на його думку, такі заходи не допоможуть у разі якоїсь небезпеки.

У Раді більш ніж 130 законопроектів очікують розгляду в другому читанніУ парламенті 133 законопроекти очікують другого читання. Причому майже половина з них отримала висновок профільного комітету й повністю готова до розгляду.

«Якщо врахувати місцерозташування, заяви, щоб не перелазили через паркан, то, скоріш за все, це робиться в інтересах АП. Більше 20 років нікого це не хвилювало особливо, ніхто нікуди не ліз, небезпеки особливої не було, а тут раптом виникло занепокоєння», – підкреслив політтехнолог.

З огляду на низькі рейтинги влади, це наводить на різні думки, навіть такі, що готуються до якогось штурму, наголосив експерт.

«Це нагадує наступну відому всім картину: спочатку планувалися урочистості, потім – арешти, потім вирішили поєднати. Дуже схоже. Це все якось недоречно, ба більше, незрозуміло, яким чином колючий дріт зможе когось зупинити», – резюмував Тарас Загородній.

Своєю чергою політолог Олександр Палій зазначив, що на сході України тривають військові дії, в країні поширена диверсійна активність, що потребує посилених заходів безпеки.

«Крім диверсійних дій, часто під виглядом громадської діяльності приховані інші цілі на замовлення іноземної держави. Тому якщо розглядати питання в площині зміцнення безпеки, то не потрібно ставитися до таких заходів із підозрою. У нас є легітимні заходи того, щоб парламент працював, і лізти через паркан до нього не потрібно», – пояснив політолог.

Однак в умовах війни є сенс посилювати безпеку не лише органів державної влади, але й самого кордону, щоб захищена була не лише Адміністрація президента, хоча й вона в тому числі, додав він.

Раніше «Слово і Діло» розповідало, як президент Петро Порошенко порушує Конституцію.

Також аналітики порталу з'ясували, що в Раді більш ніж 130 законопроектів очікують розгляду в другому читанні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: