У НБУ розповіли, як позначиться різка девальвація ліри на Україні

Читать на русском
Девальвація ліри може здобути позитивний вплив на економіку України, вважають у Національному банку.

Україна слабко інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині та на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурій у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

Обвал ліри та відмова від розрахунків у доларах: чому Туреччина все одно не поступиться СШАНа тлі американських санкцій рекордно обвалилася турецька ліра. Проте Ердоган заявив, що Туреччина не програє економічну війну. Про загострення відносин Вашингтона та Анкари й наслідки говорили з експертами.

«Через те, що у власності нерезидентів перебуває незначна частка українських державних облігацій, відтік капіталу з Туреччини й викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не зробить суттєвого впливу на Україну, в тому числі на валютний ринок, у короткостроковій перспективі», – сказав він.

За оцінками НБУ, з часом українська економіка може опосередковано відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним із найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту в 2017 році).

«Стрімка девальвація ліри й загальні проблеми на фінансовому ринку Туреччини, можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні й, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може викликати погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту порівняно з турецькими товарами на третіх ринках», – пояснив Чурій.

Крім цього, заступник голови НБУ нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь і алюміній із Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, що спрямовується до Штатів, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали в регіоні.

Разом із тим Чурій зазначив, що девальвація ліри може здійснити позитивний вплив на економіку України.

«Зміцнення гривні щодо ліри може привести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті (в 2017 році на Туреччину припадало 2,6% товарного імпорту в Україну). Це не лише зменшить обсяг імпорту в грошовому вираженні, але й стане хорошою новиною для українських споживачів загалом. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу й взуття, які мають суттєву вагу в споживчому кошику в Україні», – пояснив він.

Нагадаємо, що з початку поточного року ліра впала більш ніж на 38% до долара. Під час торгів 10 серпня вона втратила 6,8%, опустившись до нового рекордного мінімуму – 5,95 ліри/$.

Пізніше президент Америки Дональд Трамп розпорядився вдвічі підняти мита на алюміній і сталь із Туреччини, після чого ліра впала ще на 18%.

Ситуація з лірою прискорила падіння європейської валюти. Євро за день втратив більш ніж 1% до долара й опустився до рівня червня 2017 року (падіння з $1,1528 до $1,1410).

Туреччина має намір розраховуватися в нацвалюті з Китаєм, Росією, Україною та низкою інших великих торгових партнерів.

Пізніше аналітики інвестбанку Goldman Sachs заявили, що ризик обвалу ринків слідом за турецькою лірою невеликий.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: