Обвал ліри та відмова від розрахунків у доларах: чому Туреччина все одно не поступиться США

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Туреччина веде кілька політичних ліній, але головна позиція в тому, що з Анкарою мають рахуватися, а в пріоритеті – лише свої національні інтереси.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи загострення відносин США й Туреччини, за чим послідував обвал ліри.

«Туреччина веде кілька ліній. Перша – глобальна коаліція в боротьбі з тероризмом на чолі зі США, яка в Сирії веде операції. Друга лінія – Москва-Тегеран-Анкара. Третя – вони проводять власну операцію в Сирії. В цьому й відображається вся політика Туреччини», – зазначив Кучухідзе.

Так само й у відносинах зі США. Влада Туреччини бачить, що в США порушується питання мит на турецькі продукти, й має намір відповісти Штатам, незважаючи на те, що вони союзники в НАТО, підкреслив експерт.

«Тобто за всієї участі Анкари в інтеграційних проектах, за всього союзництва, в тому числі з Вашингтоном, Анкара намагається проводити ту політику, яка їм вигідна, в усіх напрямках», – додав він.

Так, зараз турецька ліра послабила позиції, але все одно позиція Туреччини така, що вони не мають прогинатися перед своїми партнерами. З точки зору блискавичного ефекту, це, може, й не найкраща позиція, тому що ліра похитнулася, але з точки зору позиціонування країни, це правильно, уточнив політолог.

За його словами, за останнє десятиліття турецька економіка стала однією з таких, що найбільше розвиваються, тому механізмів запобігання негативним економічним ефектам у проміжку часу від півроку до року Туреччині вистачить.

«Тобто вони зможуть з точки зору інвестиційної привабливості перекрити ті проблеми, які є. Тим більше США не є головним торговим партнером Туреччини. Тому й далі все залишатиметься в дусі Ердогана – жодних поступок, лише власні національні інтереси», – підкреслив експерт.

Він звернув увагу, що часто Білий дім підвищує ставки, після чого йде на переговори.

Кучухідзе не виключив, що якісь консультації на робочому рівні між сторонами можуть відбутися й буде знайдений компроміс у цьому питанні.

«Паралельно тут ще інша лінія. У Туреччині заарештували американського пастора, після чого були запроваджені санкції проти міністрів юстиції та внутрішніх справ Туреччини. Це також загострює відносини країн. Але Ердоган все одно тримає свою позицію», – пояснив він.

В Ердогана все одно залишається чітка позиція – з Туреччиною мають рахуватися. Економічні витрати він перекриє, а послабивши свої позиції одного разу, колишні сильні позиції собі вже можна й не повернути.

На його думку, з точки зору політтехнології та позиціонування, заява Туреччини про перехід на розрахунки в нацвалюті з торговими партнерами, серед яких і Україна, спосіб показати свою самодостатність і незалежність, хоча всі розуміють, що здійснювати міжнародні операції буде непросто.

«З огляду на обсяг економіки Туреччини, інтегрованість із глобальною економікою, буде вкрай складно перевести всі іноземні транзакції в національну валюту. Але з точки зору політики, це зроблено, щоб показати непохитність своїх позицій. Це спроба довести, що вони завжди знайдуть вихід із ситуації», – наголосив експерт.

Він нагадав, що схожі політичні тези звучали, наприклад, щодо іранської нафти.

«Наприклад, Росія періодично просуває ідею альтернативи МВФ, Китай – щодо розрахунків за нафтовими транзакціями. Як правило, певну частку ринку вдається запустити під це, але з точки зору глобальної економіки, з огляду на позиції світових валют, переважити їх вкрай складно», – резюмував Антон Кучухідзе.

Як відомо, Ердоган заявив, що «Туреччина не програє економічну війну», й пригрозив США пошуком нових союзників.

Як політичні партії поділили голоси після виборів у Туреччині – в колонці Османа Пашаєва.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: