Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Сташук

Читать на русском
Сташук збирався в Дарницькому районі столиці облаштувати київський Манхеттен і створити муніципальну міліцію. До кінця каденції він збирався надавати безкоштовну правову допомогу в окрузі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Сташук ( фракція «Народного фронту»).

Сташук пройшов до парламенту в листопаді 2014 за одномандатним виборчим округом №212 (Київ, Дарницький район). Він дав лише 6 обіцянок, з яких три виконав (50%), а дві – провалив.

Обидва невиконаних запевнення Сташука записані в його передвиборчій програмі і стосуються Києва. Він обіцяв ініціювати розробку плану з перенесення всіх адміністративних та бізнес-установ з центру столиці на лівий берег і таким чином створити «Київ-Сіті» в Дарницькому районі.

Однак, ставши нардепом, Сташук не подавав подібних ініціатив. До того ж, Генеральний план Києва досі знаходиться на стадії обговорення, і питання про перенесення ділового життя з центру столиці в спальний район не виносилося на громадські слухання.

Також нардеп не впорався з передвиборчим запевненням подати до Верховної Ради законопроект «Про муніципальну міліцію». У 2015 році в парламенті був зареєстрований проект закону «Про муніципальну варту», але Віталій Сташук не брав участі в його підготовці. Власних ініціатив на цю тему нардеп не подавав.

Відзначимо, що один обіцяний перед виборами законопроект, що стосується Києва, нардеп все-таки зміг зареєструвати. Правда, не зовсім про те, про що обіцяв. Сташук збирався внести на розгляд парламенту нову редакцію Закону України «Про столицю України – місто Київ», в якому буде передбачено створення моделі реального самоврядування, забезпечення фінансової і бюджетної самостійності, впровадження спрощеної системи місцевих опитувань, законодавче регламентування форм і способів звітності міської влади перед киянами.

У 2015 році він вніс до Ради проект змін до згаданого закону щодо відновлення районних рад.

Ще одне запевнення нардепа швидше виконав «Народний фронт», оскільки Сташук заявив, що фракція підтримає внесення до порядку денного президентського законопроекту про Антикорупційний суд. НФ не підвів, майже в повному складі підтримавши це рішення (не проголосували 8 нардепів).

Сташук, як і обіцяв, голосував за виключення Надії Савченко зі складу Комітету з питань національної безпеки і оборони.

Оскільки нардеп досить скупо роздавав обіцянки, то до кінця каденції за ним є тільки один «боржок» – передвиборча обіцянка надавати безкоштовну правову допомогу в окрузі.

З цього приводу Сташук повідомив «Слову і Ділу», що його приймальня народного депутата знаходиться за адресою: вул. Кошиця, 11, кабінет №209 (будівля Дарницької районної державної адміністрації). Прийом громадян проходить щосереди з 17:00 до 20:00 години.

У 2016 році безкоштовна юридична допомога громадянам його виборчого округу надавалася по середах за вищевказаною адресою. З 127 осіб, що побували на прийомах у 2015 році, 38 зверталися за отриманням безкоштовної юридичної допомоги.

Крім того, в 2017 році нардеп направив звернення до мера Віталія Кличка та його заступника Володимира Прокопіва, щоб з'ясувати причини зміни цільового призначення земельної ділянки на вул. Драгоманова, 31-з без урахування потреб жителів району.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: