У «ДНР» визнали рубль єдиною валютою для розрахунків. Що буде далі, якщо Україна змовчить?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Поки в нас вигадують численні «мирні плани» та мріють про «реінтеграцію» ОРДЛО, «по той бік» лінії розмежування події розвиваються за своєю власною логікою. Зокрема, «лідер» самопроголошеної республіки на території Донецької області Захарченко видав нещодавно указ про переведення всіх розрахунків на російський рубль. Таким чином, російський рубль стає фактично валютою квазіреспубліки.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Очевидно, що перше запитання: як таке рішення відповідає так званим Мінським домовленостям, що в будь-якій редакції передбачають лише одну ціль – повернення ОРДЛО під українську юрисдикцію?», – зазначив політолог.

Водночас впровадження російської валюти – це ознака переходу під юрисдикцію РФ, підкреслив він.

Викликає здивування пасивна позиція українського керівництва та дипломатів, які останнім часом лише повторюють про «безальтернативність Мінських домовленостей», додав експерт.

Він нагадав, що нещодавно спікер ВР Парубій говорив, що ми маємо затвердити пролонгацію у часі закону «Про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО», який наразі не виконується на практиці.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, голова Верховної Ради говорив, що все це потрібно, щоб показати західним партнерам відданість України мирним домовленостям, щоб ті пролонгували дію санкцій проти РФ.

«Але який сенс у таких демонстраціях, коли інша сторона настільки демонстративно ігнорує ті ж самі домовленості? Чому ми «ковтаємо» це й робимо вигляд, що нічого не відбувається? Де ноти МЗС, де скликання «нормандської четвірки»? Де звернення президента України до лідерів країн-гарантів Мінських угод?», – підкреслив політолог.

На Донбасі основна валюта – це відтепер російський рубль, а керівництво України продовжує грати в «колгосп «Тихе життя», уточнив він.

«Усіх учергове випробовують на міцність. Це як із першими танками на Донбасі чи першими «гуманітарними конвоями». Це офіційне закріплення статусу російського впливу. Якщо керівники України це «проковтнуть», то далі буде спроба «фейкової реінтеграції», коли все в ОРДЛО буде російським. Включно з грошима. Хоча формально всім будуть розповідати, що Донбас – це Україна», – резюмував Петро Олещук.

Як відомо, з 1 серпня ватажок бойовиків Олександр Захарченко видав так званий указ «Про запровадження Єдиного дохідного рахунку», згідно з яким рубль визнається єдиною валютою.

Нагадаємо, ще минулого року глава держави пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: