Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Гудзенко

Читать на русском
У Гудзенко добре виходить залучати в округ субвенції з держбюджету. До кінця депутатських повноважень йому треба запобігти екологічній катастрофі в Узині й постійно підтримувати ветеранів.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Гудзенко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Гудзенко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №92 (Узин, Київська область). Він дав 12 обіцянок, з яких 5 виконав (42%), а 2 – провалив.

Під час зустрічі з учителями Білоцерківського району Київської області, він запевнив, що буде підтримувати законопроекти, що підвищують якість життя педагогів і збирався сам подавати такі ініціативи.

«Зі свого боку я обіцяю підтримку законопроектів та законодавчих ініціатив, які підвищуватимуть якість життя освітян, та особисто виступатиму з ініціативами», – написав нардеп у Facebook.

Влітку 2016 року нардеп зареєстрував законопроект, щодо особливостей оподаткування доходів деяких категорій фізичних осіб. Метою проекту закону було підвищення державою рівня матеріального забезпечення працівників освіти і охорони здоров'я. Однак, як це часто буває, документ надовго «осів» в профільному комітеті парламенту.

Через рік Верховна Рада прийняла новий законопроект «Про освіту», який в майбутньому гарантує поліпшення умов праці педагогів, навчального процесу й передбачає підвищення зарплати вчителям. Очевидно, Гудзенко такі нововведення не переконали, і нардеп пасивно перечекав голосування.

Аналогічну обіцянку Гудзенко дав на 31-у річницю Чорнобильської катастрофи, тільки замість вчителів зі своїми запевненнями він звертався до чорнобильців.

«Від себе хочу додати, що усі законодавчі ініціативи, які сприятимуть захисту, підвищенню рівня матеріального забезпечення ліквідаторів, постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи, будуть однозначно підтримані мною позитивно. Також виступаю за відновлення всіх урізаних соціальних виплат, пільг і пенсій чорнобильцям», – написав він на своїй сторінці в соцмережі.

Через кілька місяців Рада проголосувала за відновлення прав на виплату щорічної допомоги на оздоровлення кожної дитини, яка втратила в результаті катастрофи на ЧАЕС одного з батьків, а також евакуйованим із зони відчуження в 1986 році. Однак, Гудзенко за цю ініціативу не голосував.

Набагато краще у нардепа виходить залучати державні субвенції на округ. У 2016 році Гудзенко направив депутатські запити до Київської ОДА з приводу фінансування будівництва та капремонту об'єктів соціальної сфери в Ставищенському і Сквирському районі Київської області.

У 2017 році він направив ряд депутатських запитів про забезпечення амбулаторій загальної практики сімейної медицини Білоцерківського, Володарського, Сквирського, Ставищенського, Таращанського та Тетіївського районів Київської області автомобілями швидкої допомоги. Нардеп подав запит про необхідність виділення субвенції з Держбюджету на погашення заборгованості по комунальним платежам бюджетним організаціям і населенню Ставищенського району.

Кошти з держбюджету потрапили на округ і нардеп перевірив їх використання для лікарень, шкіл і відділення МНС.

Також помічник нардепа вручив колективу Красилівського НВК грошову допомогу на потреби установи і на святі Дня села Круті Горби жителям вручили грошові премії. В наступному місяці від нардепа надійшла матеріальна допомога до 6 храмів округу. Пізніше, Гудзенко повідомив, що за державну субвенцію, виділену при його сприянні, закупили для школи кухонне обладнання.

У грудні помічники Гудзенко привітали працівників органів місцевого самоврядування всіх районів 92 округу, а кращим з них вручили іменні грамоти та грошові премії. У селищі Ставище також надано фінансову допомогу дитині-сироті для облаштування будинку.

У травні 2018 року Громадський рух «Чесно» опублікував дані, згідно з якими Віталій Гудзенко протягом 2017 року залучив на округ мінімум 38,1 мільйона гривень.

Також нардеп, як і обіцяв, підтримав продовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2019 року.

До кінця каденції Гудзенко треба виконати ще п'ять обіцянок. Рік тому нардеп запевнив, що зробить все, щоб попередити техногенну катастрофу в місті Узині, де місцеве підприємство з виробництва біоєтанола більше п'яти років скидало відходи в відкриті відстійники.

Нардеп написав з цього приводу депутатське звернення до Генпрокуратури і Міністерства екології та пообіцяв, що якщо це не допоможе, то він очолить велику акцію разом з жителями Узина, які страждають від неприємного запаху відходів і побоюються за своє здоров'я через те, що живуть поруч з шкідливим виробництвом.

Після того, як в травні минулого року в Верховній Раді було створено групу з міжпарламентських зв'язків з Республікою Македонія, в яку увійшов і Гудзенко, він пообіцяв, що з республікою будуть створені міста-побратими для співробітництва між ними. Поки що новин про те, що якесь українське місто стало побратимом республіки Македонія не було.

Крім цього, нардеп запевняв, що буде надавати всебічну підтримку і допомогу ветеранам. Якщо таку, як вчителям і чорнобильцям, то краще не треба. Проте влітку 2016 року Гудзенко був нагороджений медаллю «За перемогу». Нагороду нардепу вирішили вручити в президії Українського Союзу ветеранів Афганістану з формулюванням «за постійну підтримку ветеранських організацій».

Також нардеп привітав ветерана Другої світової війни Яременко Миколу Семеновича з 95-річчям та вручив грошову премію.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: