Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гудзенко пообіцяв, що підтримуватиме законодавчі ініціативи, які сприятимуть захисту та підвищенню матеріального забезпечення постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи

26 квітня 2017 року народний депутат Віталій Гудзенко пообіцяв, що підтримуватиме законодавчі ініціативи, які сприятимуть захисту та підвищенню матеріального забезпечення постраждалих в наслідок Чорнобильської катастрофи.
Виконано
Сказано 26 квітня 2017 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1147571458722395&id=100004086552851
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12793
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=17921
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=18027

Результат

За кілька місяців ВРУ проголосувала за зміни до статті 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що поновлює права на виплату щорічної допомоги на оздоровлення кожній дитині, яка втратила внаслідок Чорнобильської катастрофи одного з батьків та евакуйованим із зони відчуження у 1986 році. Однак, нардеп за ініціативу не голосував, цікаво що буде Гудзенко обіцяти на наступній річниці вибуху реактора в Чорнобилі.

У квітні 2018 року Верховна Рада ухвалила за основу проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) №6656. Особам, які постійно проживали або постійно працювали чи постійно навчалися на території, яка до 1 січня 2015 року була віднесена до зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали чи постійно навчалися в цій зоні не менше чотирьох років і віднесеним до категорії 4 та щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, видається посвідчення особи, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи категорії 1.

Така зміна дозволить цим особам користуватися пільгами, встановленими законом "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Депутат Гудзенко проголосував за вказаний законопроект. підтримав вказаний законопроект.

Пізніше, Верховна Рада голосувала за законопроект №4442 "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" за основу, але рішення ухвалити не вдалося. Депутат Гудзенко підтримав вказаний законопроект.

18 липня 2018 року Конституційний Суд визнав неконституційним скасування та обмеження пільг особам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Про це йдеться в рішенні суду. Зазначають, що КС виніс рішення за поданням 50 депутатів Ради про відповідність Конституції пп. 2-7, 12 і 14 п. 4 р.1 Закону "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2014 року.

Закон передбачав, що пільги чорнобильцям надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Нардеп Гудзенко не значиться серед депутатів -підписантів в поданні до КС.

Крім того, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право і на інші пільги і компенсації, передбачені законодавством, пільги і компенсації надавалися за вибором.КС заявляє, що обов'язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи обумовлює надання особливого статусу постраждалим громадянам.

Народний депутат Гудзенко підтримував на голосуваннях важливі законопроекти щодо чорнобильців, тому обіцянка отримує статус "Виконано".