Долар знову подорожчав. Що може врятувати гривню від падіння?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

До вересня можуть бути коливання курсу, але якщо восени ми отримаємо позитивне рішення від МВФ, курс має заспокоїтися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник Департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи девальвацію гривні та рішення НБУ оголосити аукціон із продажу до $100 мільйонів для стабілізації курсу.

«Безумовно, такі аукціони НБУ має проводити, вони стримують. Однак у нас плаваючий курс. Насправді, НБУ не ставить собі за мету досягнення певного рівня інфляції. Мети порятунку курсу в нього немає. Просто зрозуміло, що вони намагаються не допустити сильних коливань курсу й роблять інтервенції, коли курс сильно падає або коли зростає», – зазначив Яблоновський.

Гривню лихоманить: сезонні коливання курсу за останні 5 роківКурс долара в Україні перевищив позначку в 28 гривень. Прем'єр Гройсман назвав це сезонним явищем. Слово і Діло проаналізувало сезонні коливання української валюти за 5 років.

Відповідно, якби курс почав опускатися, наприклад, до рівня 25 гривень за долар, то НБУ так само виходив би й купував валюту. Зараз дефіцит, тому він продає валюту й купує гривню, уточнив експерт.

Однак це не говорить про те, що Нацбанк утримуватиме гривню, оскільки в довгостроковій перспективі курс визначатиметься ринковими факторами, констатував він.

«Уже на ці ринкові чинники впливатиме домовленість із МВФ. НБУ може лише в короткостроковій перспективі згладжувати коливання. Він не має на меті підтримки якогось певного фіксованого курсу», – пояснив фінансист.

НБУ не збирається утримувати курс, є лише цілі щодо показника інфляції, підкреслив він.

«Інфляція є цього року, але очікується, що вона буде нижчою, ніж минулого. В цьому сенсі НБУ тримає досить високу облікову ставку. Це стримує інфляцію. Але до курсу це має опосредковане значення, зокрема щодо стримування девальвації», – додав експерт.

Що уряд може робити, щоб ціни не дуже сильно зростали й не було тиску на курс, то це вести політику, за якої споживання та зростання доходів, мінімальних зарплат і пенсій відповідатимуть зростанню виробництва, наголосив він.

«Щойно починається стимулювання зростання пенсій, зарплат, не підкріплене реальним виробництвом, у країні виникає дисбаланс. У короткостроковій перспективі можна тримати ситуацію під контролем. Однак у довгостроковій перспективі це призводить до інфляційних ризиків. Як наслідок, уже до падіння валюти», – акцентував фінансист.

Потрібно помірно підвищувати виплати, зростання доходів має відповідати зростанню виробництва в країні. Якщо ми починаємо роздавати гроші без зростання виробництва, не відразу, але в перспективі це призводить до інфляції та падіння гривні.

Загалом, на його думку, зараз прогноз виглядає більш оптимістичним, ніж до того, як стало відомо про візит місії МВФ.

«Потрібно врегулювати питання ціни на газ, яке є дуже чутливим, оскільки торкнеться всіх споживачів. З іншого боку, альтернативи немає, потрібно домовитися з МВФ, якщо, звичайно, ми не хочемо серйозної девальвації й серйозного падіння гривні», – підкреслив експерт.

За його словами, якщо траншу не буде, то на гривню чекає девальвація, але все ж, напевно, буде оптимістичний сценарій. Місія МВФ не приїжджала б, якби не були запропоновані з боку України ті рішення, що їх влаштовують.

«Те, що місія приїжджає, означає, що варіанти, запропоновані урядом, прийнятні, а меморандум – це наші пропозиції, хоча в нас і сприймають його як умови МВФ. Це наші пропозиції з приводу того, як вирішити питання ціни на газ, щоб вона була єдиною. Візит місії означає, що пропозиції знайшли відгук у них. Візит – це вже радше закріплення домовленостей», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Огляд динаміки курсу валют в країні за останні 5 років – у матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: