РФ відправила колони військової техніки на Донбас. На що досі сподівається Путін?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Зрозуміло, що без виконанням Мінських угод Росія на жодні поступки не піде. По-друге, виконання «Мінська» неможливе, якщо говоримо про те, що Україна має існувати. По-третє, це глухий кут. Якщо скласти до купи всі заяви та меседжі Волкера, то він сам про це говорить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи фіксацію ОБСЕ відправлення на Донбас із території РФ військової техніки та реакцію Курта Волкера, який звинуватив РФ у затягуванні конфлікту.

«Ніхто уже не заперечує російської присутності на сході України, навіть Путін. Ну звичайно, він не скаже відкрито на весь світ, щось на кшталт «так, наші війська, розвідка, контррозвідка, спецпризначенці на Донбасі». Та й ніхто, мабуть, про це не сказав би. Однак мовчання, як то кажуть, є знаком згоди. Вони ж говорять, що захищатимуть своїх, російськомовне населення. Про «ихтамнет», усе всім давно зрозуміло», – зазначив Вовк.

Там повна присутність РФ – банківська, економічна, рублева, паспортна. Не секрет, що практично всі мають російські паспорти, не секрет, що там в обігу рубль, додав експерт.

«Ми просто про це не говоримо, хоча потрібно, щоб населення західної частини України, наприклад, степів на півдні України, центральної частини могли реально оцінювати ситуацію й сприймати дії влади, якщо вони непопулярні», – пояснив він.

За його словами, якщо Мінські домвленості будуть переписані чи виправлені, владі потрібно буде йти на непопулярні рішення.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Ніхто не приховує, що слід ухвалювати рішення про непритягнення до відповідальності тих, хто тим чи іншим чином причетний до «Л/ДНР», а це 3-4 мільйони громадян України. І ми вважаємо їх громадянами України, незважаючи на масову паспортизацію документами РФ», – підкреслив експерт.

Він уточнив, що війська РФ підтягувала завжди, адже вони постійно готові до нападу й лише чекають відповідної ситуації.

«Суть у тому, що план Путіна щодо «Новоросії», захоплення Харківської, повністю Донецької, Луганської, Херсонської, Миколаївської областей і навіть Одеси досі лежить на полицях. У голові Путіна якраз «Новоросія. Ніхто від неї не відмовився», – наголосив фахівець.

Сьогодні існує загроза для Маріуполя. Кожен крок, необережне слово наших псевдополітиків, які іноді пропонують нісенітниці, може мати наслідки, акцентував він.

«Головне – не спровокувати ситуацію, не повернути проти себе нашу активність у сенсі оборони, інформаційну складову щодо ситуації в Азовському морі. Щоб потім не говорили, мовляв, самі винні», – резюмував Василь Вовк.

Додамо, 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що Україна має достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: