100 днів операції Об'єднаних сил: що змінилося та чи є успіхи

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

30 квітня 2018 року на Донбасі офіційно завершився режим АТО, замість якого запровадили ООС. «Операція Об'єднаних сил, яка розпочалася 30 квітня, відрізняється від антитерористичної операції тим, що це військова операція зі стабілізації ситуації на Донбасі та його соціального відродження», – пояснив тоді командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв. Президент України Петро Порошенко впевнений, що ООС на Донбасі набагато ефективніша за АТО. «Чи ви не помічаєте, як змінилися інформаційні зведення з фронту? Невже ви не помітили, наскільки операція Об'єднаних сил зараз ефективніша за АТО?», – сказав головнокомандувач. До слова, ще минулого року глава держави пообіцяв повернути Донбас.

Військовий експерт Олег Жданов констатував, що насправді нічого не змінилося кардинально і характер бойових дій залишився колишнім.

ООС замість АТО

За його словами, відбулися внутрішні зміни – перепідпорядкування всіх дійових осіб одному оперативному штабу, тобто влада зосереджена в одних руках.

Це більше вплинуло на внутрішньополітичну ситуацію в країні, тому що, наприклад, міністр внутрішніх справ втратив повноваження над своїми підрозділами, які розташовані зоні проведення ООС, зазначив Жданов.

«Це все перейшло під командування військових. Тому зміна АТО на ООС більше вплинула на внутрішньополітичну ситуацію. На військову – ніяк», – підкреслив він.

До дня незалежності кількість обстрілів може збільшитися. Маріуполь уже під обстрілом. Можливо, застосовуватиметься важка артилерія, щоб завдати максимальних втрат. Вогневий шантаж що з АТО, що з ООС не припинявся.

Конфлікт триває, і його сплески й затихання будуть постійно, додав експерт.

Чи вдалося ЗСУ звільнити українські території?

Існує лінія розмежування, яка прописана в Мінських домовленостях, нагадав Жданов.

«Ця лінія, грубо кажучи, зведена в розряд священної мантри. Хто перший переступить цю лінію, той буде звинувачений у зриві Мінських домовленостей, зриві мирного плану», – пояснив він.

Адже стратегія президента не змінилася – мирне врегулювання. Військового вирішення конфлікту не існує, нагадав експерт.

Він акцентував, що вже в цьому є протиріччя. У нас ТКГ в Мінську, яку очолює Кучма, веде переговори про відведення військ, а в цей час президент дає команду Генштабу максимально наблизитися до лінії розмежування.

Зміна АТО на ООС: які нововведення очікуються на ДонбасіНа Донбасі з’являться триколірні зони безпеки, а повноваження військовослужбовців значно розширяться.

«Звідси розмови про звільнення Золотого, Петровського та інших населених пунктів. Але вся ця територія – «сіра зона» до лінії розмежування. Це робиться радше з метою піар-акції», – уточнив фахівець.

Він звернув увагу, що коли це завдає незручностей російським військам, вони влаштовують криваву бійню, як, наприклад, було на Ясинуватській розв'язці, Світлодарській дузі. У нас тоді були колосальні втрати.

«Те, що відбувається, не можна назвати звільненням. Це нейтральна смуга. А оскільки офіційно війни немає, то іноді говорять про «сіру зону». Тому потрібно розуміти, що ніхто нікуди не рухається. Ми можемо рухатися до лінії розмежування. Хоча в цей самий момент ми ведемо переговори про відведення військ, у чому й парадокс», – резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, чотири роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція триватиме кілька годин.

Детальніше про операцію Об'єднаних сил – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: