Чому Україна залишається однією з найбідніших країн в Європі?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Якщо проаналізувати ситуацію в ключі того, чи є сировинна структура економіки проблемою в зв'язку з інформацією про те, що майже всі великі платники податку на прибуток в Україні – це сировинні компанії, то емпіричну відповідь на це запитання може дати порівняння економіки України з іншою сировинною економікою – Австралією.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

Він уточнив, що в обох країн схожі структури експорту, в яких більшу частину займають сировинні та напівсировинні товари.

«В обох країн схожа структура ВВП: 58% в Україні й 70% в Австралії виробляє сектор послуг, 28% і 26% – промисловість, решта – сільське господарство (єдиний сектор, відносний розмір якого сильно відрізняється)», – констатував експерт.

При цьому рівень продуктивності цих економік відрізняється в 22 рази – $2,500 ВВП на душу населення в Україні проти $56,135 в Австралії, звернув увагу Кухта.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

Тобто навіть за паритетом купівельної спроможності (з урахуванням різниці в цінах всередині країн) виходить різниця майже в 6 разів. Таким чином, дві більш-менш однакові за структурою сировинні економікі мають абсолютно різні розміри й продуктивність.

На його думку, джерело цієї різниці не в сировинній або несировинній структурі.

«І ми прекрасно знаємо, в чому воно полягає – в інститутах держави, захисту прав власності та їх використанні в інтересах загального блага (в Австралії) або особистої наживи тих, хто ці інститути підім'яв під себе (в Україні). Це прекрасно ілюструє маса доступних нам показників якості державних інституцій (що, як не дивно, схильні псуватися, коли черговий олігарх підминає їх під себе й починає використовувати для власного збагачення)», – пояснив експерт.

Він нагадав позиції країн в індексі економічної свободи: Австралія – 5-те місце, а Україна – 150-те місце. Позиції в рейтингу Doing Business: Австралія на 14-му місці, а Україна – на 76-му. Позиції країн в індексі сприйняття корупції: Австралія – 13-те місце, Україна – 130-те місце.

«Проблема України не в сировинній економіці як такій, а в тому, що цю сировинну економіку весь час пиляють і ділять. І доти, доки цей розпил та розподіл не буде зупинений, Україна залишатиметься бідною країною зі слабкою державою», – резюмував Павло Кухта.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» відстежило зміни позицій України в рейтингах.

Нагадаємо, Україна за рік піднялася на 3 позиції й посідає 131-ше місце в рейтингу інвестиційної привабливості країн світу BDO International Business Compass (IBC) за 2018 рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: