Чи є варіанти звільнення Сенцова з російської колонії

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

Ми з РФ живемо в різному часі. В їхньому часі людське життя не сприймається як цінність. Для них життя Сенцова – питання політичної гри. Юридичних варіантів його звільнення немає

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи правові варіанти звільнення Олега Сенцова.

«РФ має бажання бути першою за будь-яку ціну – вбити когось, обманути чи ще щось. Тому питання в тому, наскільки в нас вистачить сили здолати таку середньовічну команду, як РФ. Поки немає передумов для якихось змін», – зазначив Павліченко.

Правозахисник додав, що, можливо, коли запрацюють нові санкції США проти Росії, це зіграє якусь роль.

Зараз життя та здоров’я Сенцова повністю в руках тих, хто править бал у Росії. Говорити про те, що ситуація зміниться й у Кремлі стануть розумнішими, людянішими, марно, уточнив він.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«На жаль, щодо правових форматів, то їх у цій ситуації фактично немає. Помилування? Сенцов не визнає себе винним, він неправомірно засуджений. Людину просто кинули за ґрати. Зараз узагалі ситуація вже набула світового розголосу. Сенцов на сьогодні став жертвою номер один, він бореться з усією тоталітарною системою ціною власного життя», – пояснив експерт.

Сенцов не поступатиметься, ні за що не визнає себе в чомусь винним, як того домагаються в РФ, тому про помилування тут ітися не може, підкреслив він.

Обмін, за його словами, також є малоймовірним сценарієм.

«Громадянина України засудили неправомірним судом. Якщо розглядати в межах того, якими правовими чинними механізмами можна вирішити ситуацію, то, на жаль, ані обмін, ані помилування не є варіантами. Звільнення Сенцова, однозначно, можливе лише на основі політичної домовленості. Лише на політичному рівні вдасться вирішити ситуацію. Юридичних механізмів на сьогодні немає. Те ж саме помилування буде політичним актом», – резюмував Олександр Павліченко.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: