НБУ оцінив вплив антиросійських санкцій на економіку

Читать на русском
Антиросійські санкції США сприяють підвищенню прибутковості облігацій ринків, що розвиваються, відзначили в Нацбанку.

Нові санкції США проти російських компаній, олігархів і посадових осіб не нададуть прямого впливу на економіку України й ситуацію на фінансовому ринку в короткостроковому періоді.

Як пише «Слово і Діло», про це сказав заступник голови Національного банку України Олег Чурій, повідомляє «Інтерфакс-Україна» в понеділок, 13 серпня.

Черговий раунд санкцій США проти РФ. Чи вплине це на Путіна?Сенатори США готують новий пакет санкцій проти РФ і пропонують визнати Росію країною-спонсором тероризму. Які обмеження найболючіші та чи змінять вони щось, міркували експерти.

«Наша торгівля з Росією впала дуже сильно. Кілька років тому питома вага Росії в українському товарному експорті була близько 30%, за підсумками 2017 року вона склала 9%. Тому прямий вплив дуже обмежений», – сказав Чурій.

Він зазначив, що з іншого боку, «якщо ця ситуація поширюватиметься на країни-сусіди Росії, з якими Україна має досить глибокі зовнішньоекономічні зв'язки, то це, можливо, позначиться на українському експорті до цих країн, а значить, і на надходженнях валюти в Україну».

«Ми ще не зовсім розуміємо, наскільки серйозний цей вплив – можливо, короткостроковий, можливо – ні. Поки що ринки оцінюють, що відбувається», – додав Чурій.

При цьому він підкреслив, що антиросійські санкції США сприяють підвищенню прибутковості облігацій ринків, що розвиваються.

«Ситуація в Росії поряд із загрозою торговельних воєн і загостренням геополітичної ситуації загалом сприяє підвищенню прибутковості облігацій ринків, що розвиваються. Спред щодо українських бондів дещо розширився. Можливо, це тимчасове явище», – припустив Чурій.

Нагадаємо, 8 серпня стало відомо про плани США запровадити санкції проти Росії через отруєння колишнього працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері. Запровадження обмежувальних заходів у Держдепі обіцяють здійснити в два етапи. Спочатку до Росії заборонять поставляти низку американських товарів, пов'язаних із національною безпекою, зокрема електроніку подвійного призначення.

Якщо ж Москва не надасть гарантій відмови від застосування хімічної зброї й не погодиться допустити міжнародних експертів, то Вашингтон погрожує знизити рівень дипломатичних відносин, скоротити зовнішню торгівлю між країнами й перешкоджати Росії в отриманні міжнародних банківських кредитів.

Своєю чергою в МЗС Росії заявили, що США йдуть шляхом подальшого загострення двосторонніх відносин, і пообіцяли дзеркальні заходи.

Президент РФ Володимир Путін назвав нові санкції «недружнім кроком» і «повністю нелегітимними».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: