Черговий раунд санкцій США проти РФ. Чи вплине це на Путіна?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Черговий раунд санкцій – це радше реакція американського істеблішменту на зустріч Трампа з Путіним та на ризики, які виникли після цієї зустрічі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи інформацію про те, що сенатори США готують новий пакет санкцій проти РФ і пропонують визнати Росію країною-спонсором тероризму.

«Річ у тім, що під час зустрічі з Путіним Трамп фактично пішов проти загального політичного консенсусу США, ба більше, підіграв РФ, попри те, що російську сторону звинувачують у втручанні в американські вибори, а для США це фактично зазіхання на національну безпеку. Тому ризики, які виникли після таких переговорів із Путіним, змусили сенаторів і конгресменів дати зрозуміти, що не лише Трамп визначає зовнішню політику Америки», – зазначив Войтков.

Американський істеблішмент таким чином дає зрозуміти, що подальше потурання агресору є неприпустимим, підкреслив експерт.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

За його словами, на відміну від санкцій ЄС, обмеження США можуть серйозно вдарити по Росії.

«По-перше, США налаштовані жорсткіше, особливо до певних компаній та осіб. А персональні санкції – найбільш болючі для Росії», – констатував Войтков.

Експерт припустив, що може розпочатися новий виток дипломатичної війни між США та РФ, і він якщо й не призведе до катаклізмів, може бути дуже серйозним.

«Силами Сенату, Конгресу, Пентагону є спроби дати відсіч РФ, відігратися після не дуже вдалої для США зустрічі Трампа з Путіним», – додав він.

Загалом, на його переконання, слід зрозуміти, що навряд чи це змусить РФ змінити власну стратегію. Санкції для Путіна є серйозний інструмент консолідації власного електорату.

Що сильніший санкційний режим, то краще це позначається на підтримці Путіна з боку його електорату, попри те, що він багато втратив після спроб запровадити пенсійну реформу.

«Наразі підтримка Путіна одна з найнижчих за останні роки. Але вона все одно є. Тому санкції Путін спробує використати на свою користь. Обмеження не змусять його змінити стратегію. Кібервійна, хакерські атаки, збір персональних даних, використання ботів, фейкові кампанії – всі елементи гібридної війни будуть присутні й надалі», – резюмував Валентин Войтков.

Більше про протистояння Заходу з Росією читайте в авторському матеріалі «Залізна завіса. Як від Росії відвертаються союзники».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: