Чи підуть США на розрив дипломатичних відносин із Росією?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Розрив дипвідносин – це сценарій радикального характеру. Говорити про те, що він буде втілений у життя, особливих підстав немає. Навіть у найгостріші часи холодної війни дипломатичні відносини зберігалися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи інформацію про те, що США можуть розірвати торгівлю та дипвідносини з Росією, якщо країна протягом 90 днів не почне позбуватися хімічної та біологічної зброї.

«Заяви про Розрив дипвідносин – це мова ультиматумів. Навряд чи будуть наслідки для РФ, а США підуть на такий радикальний сценарій. Крім моментів, які пов’язані з хімічною, біологічною зброєю, «Новачком», отруєнням Скрипалів, у США з РФ є багато інших аспектів, які їх пов’язують. Зокрема, узгодження позицій щодо Сирії та КНДР. Тому певний діалог із Росією все ж збережеться», – зазначив Войтков.

Тим паче сьогодні західний світ не є монолітним, додав він.

З одного боку, є США, причому не стільки Трамп, скільки політична еліта, частина Республіканської партії, яка хоче приборкати РФ, адже вважає, що країна перейшла межу, уточнив політтехнолог.

Клуб любителів Кремля: як Європа готується до зближення з ПутінимДедалі більше європейських країн вважають за можливе скасування санкцій щодо Росії. Чому вони змінюють тренд та як це позначиться на відносинах з Україною, розмірковував політолог Олександр Радчук.

«З іншого боку, є Європа, зокрема Німеччина, яка налаштована будувати «Північний потік-2». Є торгова війна між ЄС та США. Тому такі дипломатичні ультиматуми навряд чи матимуть підтримку з боку ЄС, що налаштований інакше», – пояснив експерт.

За його словами, саміт НАТО та заяви генсека Альянсу є тому свідченням. Вони переконані, що будь-яке спілкування з РФ краще, ніж його відсутність.

«Вони хочуть шукати якісь точки дотику й у цьому діалозі стримувати Росію. Сумнівно, що це суперуспішна стратегія. Історичний досвід свідчить, що це не призводило до бажаних наслідків і змін на краще, але позиція Європи більш м’яка. Радикальна позиція США може погіршити відносини між США та ЄС, а Росія намагатиметься перетягнути Європу на свій бік», – підкреслив він.

«Ультиматум у м’якій формі можливий, але в розрив дипвідносин із Росією слабко віриться», – резюмував Валентин Войтков.

Як Європа готується до зближення з Путіним, читайте в авторському матеріалі Олександра Радчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: