Дорогі покупки та премії нардепів: на які хитрощі йдуть заможні декларанти й чому

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

У ВР зареєстрували законопроект, яким пропонується скасувати необхідність для держслужбовців вносити дані про зміну майнового стану до е-декларацій. Законопроект подав депутат від «Волі народу» Сергій Шахов. Уже восени, якщо ініціативу нардепа підтримають, чиновникам більше не потрібно буде вносити до е-декларацій інформацію про отримання ними доходу чи придбання майна на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, а саме 1762 гривні. Таким чином, якщо більшість проголосує «за», всі зміни в декларації можна буде побачити лише раз на рік, коли чиновник чи депутат подаватиме нову декларацію. Наразі держслужбовці зобов’язані подавати зміни до декларації, якщо вони перевищують 88 тисяч 100 гривень, упродовж 10 днів. До слова, 2 травня 2018 року міністр юстиції пообіцяв вказати в декларації вартість відпочинку в Туреччині. Нагадаємо, екс-заступник глави АП Андрій Портнов виклав на своїй сторінці в Facebook відео з відпочинку Петренка в Туреччині. За словами Портнова, вартість доби в готелі, в якому відпочивав міністр, становить близько 3300 євро.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров зазначив, що такі ініціативи підтверджують бажання деяких політиків приховати свої статки, щоб не стали відомо суспільному загалу, як пройшов день народження чи відпустка.

«Якщо проголосують цю норму, буде гальмування реформ. В принципі, протягом 2 років інституційні зміни згортаються, а не розвиваються. У нас, мабуть, і у випадку з Антикорупційним судом, якби Захід не натиснув, то рішення б не ухвалили. Варто лише згадати, з якими проблемами все проходило та що тільки не вигадували», – підкреслив аналітик.

Він звернув увагу, що наразі НАЗК – фактично недієздатний орган, до САП такж є питання.

«І зараз уже нормотворчо пропонують послабити й зменшити ті зміни, які можуть пролити світло на роботу чиновників», – уточнив експерт.

За його словами, наприклад, у штаті Флорида є відповідний закон, який забороняє спілкування з родиною з робочих питань. Спілкування відбувається лише офіційними каналами зв’язку, які надаються на роботі.

«На що політична еліта поставить перед виборами, поки не зовсім зрозуміло. Можливо, на мажоритарку, повністю ігноруючи думку суспільства, яке виступає за відкриті списки. Вони хочуть отримати парламент, по суті, купивши за бюджетні кошти. Якщо оберуть цей шлях, то депутати можуть ухвалити що завгодно. Але виникне велика проблема – цим владна еліта наражає країну на внутрішній протест», – пояснив Краснопьоров.

Політолог наголосив, що не можна всіх чиновників розглядати в одному ключі, оскільки дійсно є ті, хто живе на депутатську зарплату й куплує собі «євробляхи», щоб хоч якось покращити життя, однак є ті чиновники, які ухвалюють рішення.

«Ось там заробляються гроші. Вони не хочуть розкривати своїх статків, оскільки держава для них є спосом заробляння. Це частина чиновників, оскільки ще є багато виконавців, які не ухвалюють рішень, є міністерства, де навіть відбуваються зміни, боротьба з олігархічним консенсусом», – додав він.

Проте там, де не має суспільного договору про прозорість та ефективність, бояться втратити свої преференції, акцентував фахівець.

«Та слід розуміти, що вже сьогодні вони змушені декларуватися, адже завтра можуть прийти до влади ті, кого вони не контролюють і на кого вже не мають впливу», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, 1 жовтня 2015 року міністр юстиції України Павло Петренко пообіцяв, що з наступного року в Україні буде запроваджена нова модель декларування доходів державних службовців.

Ексклюзивне інтерв’ю Павла Петренка читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: