Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Тетерук

Читать на русском
Нардеп Андрій Тетерук реалізував 58 відсотків своїх обіцянок. Він виконав багато обіцянок, які стосуються позиції щодо голосування в Раді.
Андрій Тетерук

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Тетерук (фракція «Народного фронту»).

Тетерук був обраний до парламенту в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Народний депутат виконав уже 58% своїх обіцянок – 25 із 43, а провалив лише 5.

У 2015 році за кілька днів до відставки Ігоря Шевченка з посади міністра екології Тетерук пообіцяв, що «Народний фронт» наполягатиме на розслідуванні його діяльності правоохоронними органами. Але свою обіцянку депутат не виконав. Замість НФ звернення з проханням провести розслідування надіслав лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Провалив Тетерук також обіцянку надіслати до Генеральної прокуратури запит щодо кримінальної відповідальності керівників силових відомств режиму Віктора Януковича за розвал Збройних сил. Наприкінці лютого 2016-го нардеп заявляв, що надішле запит найближчими днями, але не зробив цього й за кілька місяців.

У вересні 2016 року Тетерук заявляв, що його фракція в повному складі проголосує за зняття недоторканності з нардепа Вадима Новинського. «Народний фронт» уважно розгляне подання, яке внесуть до Верховної Ради. Якщо Новинський зобов'язаний відповідати за скоєні злочини, він отримає 82 голоси від «Народного фронту» на позбавлення депутатської недоторканності та притягнення до відповідальності», – сказав нардеп. Але коли справа дійшла до голосування, постанову підтримали лише 55 депутатів від НФ, один утримався, ще 25 – із невідомих причин були відсутні. Тож Тетерук обіцянку не виконав.

Тетерук виконав багато обіцянок, пов'язаних із позицією щодо голосування в парламенті. Минулого року він пообіцяв, що фракція віддасть максимум голосів за призначення омбудсмена та голови Національного банку. В підсумку за призначення Людмили Денісової та Якова Смолія фракція віддала 74 і 69 голосів відповідно. Як і обіцяв, нардеп підтримав реформу охорони здоров'я, а також кандидатуру Володимира Василенка на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро України.

Крім того, Тетерук запевняв, що голосуватиме за скасування електронних декларацій для громадських активістів. У квітні цього року він підтримав включення до порядку денного Ради законопроектів «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб» і «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення окремих категорій від виконання вимог фінансового контролю». Також він проголосував за президентський проект закону щодо скасування е-декларацій для активістів. Свою обіцянку він виконав, хоча парламент позитивного рішення з цього питання так і не ухвалив.

Ще з 13 обіцянками Тетеруку належить розібратися до кінця своєї каденції. Так, депутат підтримує Уляну Супрун на посаді в. о. міністра охорони здоров'я й голосувати за її відставку не буде. «Навпаки, сприятиму продовженню її реформ у медичній сфері всіма силами. Ми маємо створити нові цивілізовані механізми надання медичних послуг і лікування українців», – підкреслив він. Відзначимо, що в Раді кілька місяців тому була зареєстрована постанова про звільнення Супрун, але на голосування її не виносили.

Підтримує нардеп також і нинішній уряд. Він заявив, що фракція «Народного фронту» позитивно оцінюватиме звіт Кабінету міністрів. Щоправда, поки звіту від Володимира Гройсмана Рада не дочекалася.

У вересні минулого року Тетерук пообіцяв внести на розгляд парламенту постанову «Про увічнення пам'яті загиблих захисників України». «Кожен день роботи в парламенті забезпечується на фронті захисниками України. І кожен випадок, коли ми втрачаємо наших героїв, має нагадувати нам, якою ціною ми боремося за нашу свободу й незалежність. Ми маємо завжди про це пам'ятати й гідно шанувати», – сказав депутат. Але поки винести законопроект до сесійної зали в нього не виходить, у листопаді Тетерук безрезультатно закликав до цього своїх колег. А в березні повідомив, що депутати не можуть знайти консенсус щодо дати пам'яті. За словами Тетерука, така дата мала б визначатися указом президента, що досі не було зроблено.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: