«Північний потік-2» збудують в обхід Данії. Чи зупинить данське «ні» проект?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Річ у тім, що данський профільний міністр сам запропонував варіанти обходу данських економічних зон. Проект не зупинять через Данію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи заяву про те, що оператор Nord Stream 2 AG розробив альтернативний маршрут газопроводу «Північний потік-2» в обхід Данії.

«Цей обхід – додаткові 10 миль. Про подорожчання проекту, через що інвестори могли б відмовитися від проекту, як заявляють, насправді не йдеться», – зазначив Рябцев.

У цьому найбільше зацікавлені німецькі та фінські підрядники, уточнив експерт.

Він додав, що німці випустять ще кілька десятків кілометрів труб, а фінські підрядники все це укладатимуть, готуватимуть труби.

Крім того, за його словами, можливість обходу данської економічної морської зони передбачалася проектом, тому жодних труднощів не буде.

Позицію України по «Північному потоку-2» не підтримують чотири країни ЄСНімеччина, Австрія, Нідерланди та Бельгія отримуватимуть безпосередню вигоду від функціонування нового російського газопроводу.

«Навряд чи інвестори сильно постраждають. Можливо, окупність триватиме довше на місяць. Це не критично», – констатував Рябцев.

Крім того, Данія ще не сказала свого остаточного «ні», ще відпрацьовуються документи у відповідних інстанціях, підкреслив він.

«Не можна говорити, що проект обов'язково піде поза економічною датською морською зоною. Ніхто не заблокує «Північний потік-2», – пояснив експерт.

«Щодо України, то незрозуміло, хто обрав такий варіант поведінки, що українські політики за державний рахунок роз'їжджають Європою й вмовляють усіх блокувати щонайменше вигідний для десятка європейських країн проект», – резюмував Геннадій Рябцев.

Як відомо, уряд Данії ще не дав згоди на будівництво газопроводу у винятковій економічній зоні країни.

Раніше посол України в США Валерій Чалий повідомив, що Вашингтон може бути мотивований заблокувати російський газопровід «Північний потік-2», щоб збільшити свою частку на європейському енергетичному ринку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: