Висловлювання чиновника про жінок-снайперів стало причиною службового розслідування в Кабміні

Читать на русском

Віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе ініціювала службове розслідування щодо неетичної поведінки та висловлювань керівництва Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики.

Під час офіційного заходу в Мінсоцполітики, а саме консультації щодо денонсації 45 Конвенції Міжнародної організації праці про використання праці жінок на підземних роботах, директор Департаменту заробітної плати та умов праці Сергій Рябоконь заявив, що жінка фізично не може бути снайпером. На обурені зауваження присутніх чиновник зі сміхом відповів, що «така жінка йде на позицію, а якийсь помічник тягне за нею 20-кілограмову гвинтівку».

Іванна Климпуш-ЦинцадзеНародний депутат України

З цього приводу Климпуш-Цинцадзе пообіцяла почати службове розслідування щодо неетичної поведінки та висловлювань чиновника.

«Я обов'язково ініціюватиме службове розслідування цього випадку. Одним із пріоритетів роботи уряду є утвердження принципів гендерної рівності. Висловлювання про те, що «жінка фізично не може бути снайпером», по-перше, є проявом дискримінації за ознаками статі, по-друге, гендерно-стереотипним судженням на основі суб'єктивної оцінки окремого державного службовця про те, на що фізично здатна жінка, по-третє, це є грубим порушенням законодавства України», – написала вона наприкінці травня 2018 року на своїй сторінці в Facebook.

Також віце-прем'єр-міністр підкреслила, що країни з високим рівнем обороноздатності знімають будь-які обмеження військової служби для жінок: «Зокрема, Міністерство оборони США відкрило всі військові посади для жінок у 2015 році, Ізраїль дозволив жінкам служити на будь-якій військовій посаді в 2000 році, а в Норвегії аналогічний закон був ухвалений ще в 1985 році».

Климпуш-Цинцадзе нагадала, що радянська армія активно використовувала жінок-снайперів під час Другої світової війни, а в книзі, написаній на основі мемуарів майора Військово-морських сил США Мері Джегінз Грегарі, йдеться про високу ефективність жінок-снайперів під час війни в Афганістані.

У секретаріаті Кабміну «Слову і Ділу» повідомили, що Іванна Климпуш-Цинцадзе ініціювала проведення службового розслідування щодо неетичної поведінки й висловлювань керівництва Департаменту заробітної плати Мінсоцполітики.

Як бачимо, в уряді успішно справляються з викоріненням гендерної нерівності та дискримінації без запровадження додаткової штатної одиниці, як це нещодавно відбулося в Національному агентстві із запобігання корупції. Нагадаємо, колишню голову НАЗК Наталію Корчак, яка склала свої повноваження навесні 2018 року, призначили координатором із гендерної рівності у відомстві.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Климпуш-Цинцадзе дала 16 обіцянок, з яких 8 виконала, а 2 – провалила.

Раніше ми писали про те, які теми найбільше хвилюють віце-прем'єра Климпуш-Цинцадзе.

Про те, як працювали міністри Гройсмана в липні, читайте в нашому дайджесті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: