«Кримська декларація» США: що передбачає документ

Читать на русском

З моменту анексії Криму Росією пройшло вже понад чотири роки, міжнародні партнери до цього часу обмежувалися лише офіційними заявами про її невизнання. Наприкінці липня з'явився більш серйозний документ – «Кримська декларація», яку затвердив Державний департамент США. Новий документ був оприлюднений дуже вчасно на тлі періодичних чуток у ЗМІ про те, що президент США Дональд Трамп може визнати півострів російським.

У декларації повторюється все те ж, що офіційні особи зазвичай говорять про анексію Криму: США її не визнають, зобов'язуються дотримуватися цієї політики до відновлення територіальної цілісності України й закликають Росію дотримуватися принципів міжнародного права.

Чи зможе адміністрація Трампа вирішити проблему Криму?За підсумками зустрічі Трамп наголосив, що анексія Крима була незаконною, а Путін наголосив, що питання Криму закрите. Оцінили переговори експерти.

«Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно заявляє, й завершити окупацію Криму. Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми маємо підтримувати нашу прихильність міжнародному принципу рівності суверенних держав і поважати територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, негідну великої держави, й обрала шлях ізоляції від міжнародного співтовариства», – йдеться в документі.

«Кримську декларацію» в Держдепартаменті порівняли з Декларацією Веллеса, яка в 1940 році засудила окупацію країн Балтії СРСР. Цієї декларації США дотримувалися протягом 51 року, поки балтійські країни не відновили свою незалежність.

До «Кримської декларації» вже приєдналися Норвегія, Швеція, Данія, Естонія, Німеччина, Литва, Британія, Латвія, Чехія, Польща, Італія й навіть Республіка Косово (яку Україна не визнає).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Канада засудила анексію півострова Крим, закликавши також до звільнення українських політв'язнів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: