Оприлюднили текст Кримської декларації США

Читать на русском
Помпео оприлюднив Кримську декларацію, в якій заявив про невизнання США анексії півострова Росією.

Голова Державного департаменту США Майк Помпео ввечері 25 липня оприлюднив Кримську декларацію, в якій заявив про невизнання США анексії півострова Росією.

Як пише «Слово і Діло», текст документа опубліковано на сайті американського зовнішньополітичного відомства, натомість переклад оприлюднено на сайті посольства США в Україні під грифом «Для негайного розповсюдження».

Повний текст Кримської декларації:

«Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН, давши обіцянку утримуватись від погрози чи застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Цей основоположний принцип – підтверджений у Гельсінському заключному акті – становить фундамент, на якому базується наша спільна безпека.

Так само, як і в Декларації Веллеса 1940 року, Сполучені Штати знову підтверджують свою політику щодо відмови визнання вимог Кремля із встановлення суверенітету над територією, захопленою силою всупереч міжнародному праву. Спільно з союзниками, партнерами та міжнародним співтовариством Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються підтримувати цю політику до відновлення територіальної цілісності України. Сполучені Штати закликають Росію поважати принципи, про дотримання яких вона давно стверджує, і завершити окупацію Криму.

Оскільки демократичні держави прагнуть побудувати вільний, справедливий і процвітаючий світ, ми повинні підтримувати нашу відданість міжнародному принципу рівності суверенних держав та поважати їхню територіальну цілісність. Своїми діями Росія продемонструвала поведінку, недостойну великої держави і обрала шлях ізоляції від міжнародної спільноти».

«Велика угода»: чи готовий Трамп здати Україну ПутінуЗдача України президенту РФ Володимиру Путіну може вилитися для Дональда Трампа в політичну катастрофу.

Нагадаємо, 25 липня США закріпили невизнання анексії Криму на рівні офіційної декларації. У заяві держсекретаря Майка Помпео вказується, що США відмовляються визнати претензії Росії щодо Криму і закликали Москву припинити незаконну окупацію півострова.

Раніше Волкер прояснив позицію США щодо Криму.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: