Чи зможе адміністрація Трампа вирішити проблему Криму?

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

США навряд чи найближчим часом робитимуть щось для того, щоб повернути Україні Крим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт, політик Олександр Солонтай, підбиваючи підсумки зустрічі президента РФ та американського лідера, враховуючи заяви щодо Криму.

«Трамп питання повернення Криму Україні не вирішує, й це навіть добре. Це питання перебуває в компетенції Конгресу та Сенату. Вони були готові до того, що Трамп такий, який є. Саме вони визначили американську політику без Трампа. Тому, власне, санкції та інші зусилля щодо того, щоб повернути Крим, продовжуватимуться, а Трамп просто робитиме якісь голосні заяви з цього приводу», – зазначив Солонтай.

За його словами, Трамп не є гравцем у цьому питанні.

«Конгрес поставив рамки щодо Криму та України, яких Держдепу та адміністрації Трампа просто доведеться дотримуватися незалежно від політичного впливу», – додав він.

На його думку, політика США доволі послідовна й від зміни демократів на республіканців особливо не відкоригувалася.

Трамп і Путін провели зустріч у Гельсінкі: що пишуть у соцмережахДональд Трамп і Володимир Путін провели переговори в Гельсінкі. Слово і Діло зібрало, що про підсумки зустрічі думають у соцмережах.

«З одного боку, збільшився вплив республіканців, з іншого – Трамп збалансовує те, що робили помірковані демократи. В підсумку радикального покращення в наш бік ми не отримуємо», – уточнив експерт.

Ті зрушення, які відбулися, по’вязані з тим, що загалом псуються відносини РФ та США, а не завдяки тому, що в Штатах стало більше проукраїнських політиків. Україна зі своїми проблемами потрапила в загальний цивілізаційний контекст, підкреслив він.

Директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин нагадав, що Трамп час від часу заявляв, що Крим втратили за часів Обами й такого б не сталося за його президенства.

«Тобто є акцент, що вирішувати цю проблему він не буде. Американці просто заплющать очі, ніби цього питання й не існує. Однозначно, педалювати питання Криму під час свого президентства Трамп також не буде», – зазначив Мішин.

Усім зрозуміло, що формально українським Крим може залишатися й сто років, додав він.

При цьому експерт звернув увагу на заяви Трампа щодо будівництва мосту в Криму, бази нових підводних човнів.

«Це все говорить про те, що Трамп знає, що відбувається в Криму. Вся інформація в нього є. Адміністрація Трампа розуміє проблему анексії Криму як політичну реальність. Але навіщо їм вирішувати проблеми в Чорному морі? США ніколи не заявляли про бажання домінувати в Чорному морі. Від РФ це прозвучало ще у вересні 2003 року, коли виник конфлікт довкола Тузли», – пояснив Андрій Мішин.

Також «Слово і Діло» розбиралося, що про зустріч Путіна й Трампа думають у соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: